15 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити на день пам’яті Бориса та Гліба, традиції, прикмети

15 травня ми вшановуємо пам'ять святих Бориса та Гліба, який ще багато століть тому "привласнила" культура сусідньої країни. Дізнайтеся все про цей день.

Святі Борис та Гліб у хрещенні мали інші імена. Сини самого князя Володимира жили під зіркою Давида і Романа. Так, як батько віддав їм землі Ростову, Мурому, згодом постаті цих християн стали частиною чужої культури. Втім, історики впевнені, що володіння дітей Великого князя були у складі Київської держави.

Святі Борис та Гліб

Більше того, князь Борис спочиває у Вишгорді, а його брата перевезли ближче до Дніпра.

Наші предки 15 травня вшановували святих чесною працею. Можна сьогодні садити огірки, гарбуз. У середні віки до нас прийшла традиція влаштовувати у цей день веселощі на базарі чи ярмарку. Вважалося, що так торгівля буде прибутковішою.

А починали наші пращури свій день з такої молитви:

Мати заступниця, Царице неба, в чиїх руках знаходяться багатства Царя, зверни до мене Твої милосердні очі. Віддаю в Твої святі руки цей “вузол” мого життя (назвати, якщо можливо…) і весь гнiв, що з нього витікає. Господи Отче, прошу пробачення за мої гріхи. Допоможи мені пробачити кожну людину, яка навмисно або без наміру вчинила цей “вузол”. Дякуючи цьому рішенню, Ти зможеш розв’язати його. Моя кохана Мамо, перед Тобою і в ім’я Сина Твого Ісуса, мого Спасителя, якого було так ображано і який зумів простити, зараз і назавжди пробачаю цих людей…і себе.Маріє, що розв’язуєш вузли, дякую Тобі за те, що сьогодні Ти розв’язала в мені “вузол” обіди і гніву та “вузол”, що тобі сьогодні віддаю. Амінь.

Нагадаємо, що іменинниками сьогодні є: Борис, Гліб, Давид, Еспер, Зоя, Киріак, Опанас, Роман, Феодул.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.