Коли Трійця у 2022 році – дата, історія, сильні молитви і традиції на Зелені свята в Україні

Коли Трійця у 2022 році? Зараз це питання дуже актуальне, адже з нинішніми подіями у серцях багатьох - лютий. Тим не менш, це свято не гріх відзначити.

Трійця у 2022 році припадає вже на цю неділю. Скоро всі православні України будуть відзначати це свято. Воно – одне з найважливіших, адже вшановує пришестя Святого Духа. Також Трійцю часто називають П’ятидесятниця.

Коли Трійця у 2022 році

За церковним каноном ми сьогодні згадуємо триєдність Бога у постаті Отця, Сина та, власне, Святого Духа.

Коли Свята Трійця в 2022 році і чому така дивна дата

12-го червня настане світле свято. Кожного року вона змінюється, адже її спеціально вираховують. Вшановуємо Святий Дух ми на 50-й день від Великодня. Цій традиції сотні років. Як відомо, її було встановлено ще апостолами Христовими, які молилися кожен день по відходу Ісуса на небо.

Після зішестя Святого Духа всі учні Господні отримали чудесні здібності зцілення та передбачення майбутнього. А офіційно святом це почало вважатися у 381 році за рішенням ІІ Вселенського собору.

Трійця 2022: що можна і не можна робити, як молитися?

12-го червня слід піти неодмінно на службу до храму. Сьогодні святять зелень – від того і назва Зелені свята. Молодими гілочками прикрашали вдома червоний куток з іконами, ставили на стіл. Є ще до цього одна прикмета: якщо весь тиждень рослина з церкви простоїть свіжою на підвіконні – вся родина до кінця року буде у достатку.

Традиційно готували коровай, але не слід вважати Трійцю 2022 пісним святом: можна їсти все, що забажається. До столу запрошували друзів та близьких. Також не забороняються співи та народні гуляння.

Помічною на П’ятидесятницю 2022 буде така молитва:

О велика сило покаяння! О незмірима глибино Божого Милосердя! Ти, преподобний Мойсею, спочатку був розбійником, але потім пройнявся жахом від своїх гріхів, наповнився скорботою за них і в розкаянні прийшов у монастир, де зі сльозами за свої беззаконня у важкому подвижництві провів решту днів своїх і сподобився отримати Христову Благодать прощення і дару творити чудеса. О, преподобний ти від важких гріхів піднявся до дивовижних чеснот. Допоможи і слугам твоїм (імена), які прямують до погибелі своєї через те, що віддаються непомірному споживанню алкоголю.

Зверни до них свій милосердний погляд, не відкинь їх, але вислухай тих, які до тебе прибігають з надією. Моли, святий Мойсею, Владику нашого Христа, щоб Він, Милостивий, не відкинув їх, і щоб не радів диявол їхній погибелі, але щоб помилував Господь цих безсилих і нещасних (імена), яких охопила згубна пристрасть до пияцтва, адже ми всі є Божим створінням й очищені Пречистою Кров’ю Його Сина. Прислухайся, преподобний Мойсею, до їхніх молитов, віджени від них диявола, подаруй їм силу перебороти згубну пристрасть. Допоможи їм, простягни свою руку допомоги, виведи їх на дорогу добра, звільни їх від рабства пристрастей і порятуй від недуги пияцтва, щоб, вони оновлені, у тверезості й при світлому розумі прийняли чесноту стриманості й благочестя і вічно прославляти Всеблагого Бога, Який завжди рятує Свої створіння. Амінь.

Бажаємо вам наснаги та нехай Трійця 2022 принесе вам щастя!

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.