Церковний календар на 16 серпня: яке свято, що можна і не можна робити на день Антонія Римлянина Чудотворця

Церковний календар на 16 серпня нагадує нам про вшанування постаті Антонія Римлянина Чудотворця. Чим ця персона може цікавою для української традиції та як було заведено відзначати це свято у наших предків?

Церковний календар на 16 серпня вшановує постать Антонія Римлянина, якого нарекли “Чудотворцем”. Не варто його вважати католицьким святим лише через прізвище. Він і дійсно народився у Римі, але все життя ідентифікував себе, як православного. У 1106-му році, коли Київ квітнув, як столиця однієї з найбільш впливових держав Європи, він переїздить до Новгорода.

Церковний календар на 16 серпня: традиції, прикмети

Церковний календар на 16 серпня: яке свято

В українській традиції православне свято 16 серпня мало тісні зв’язки з природними явищами. У народі сьогодні чекали “Вихревею”, “Малиннику”, “Ліщину”, або “Ісакія”. Люди вірили, якщо на цю дату здіймається вітер — негода буде всю осінь.

Працювати можна і потрібно, а ось прибирати оселю, викидати сміття — не рекомендується. А щодо погоди, слід звернути, яким буде цей день: тихий вранці, а з дощем увечері — буде теплий жовтень. Якщо дощитиме всю добу — рано стане холодно.

Церковний календар на 16 серпня: молитва дня

Церковний календар на 16 серпня: яке свято

Так, як літо вже закругляється і осінь ступає на поріг, слід просити у Всевишнього дати вам сил та здоров’я до кінця року. Для цього підійде ось така нескладна вранішня молитва:

Господи Ісусе Христе, Ти на землі перебував й добро усім чинив. Ти зцілював хворих, щоб зміцнити нашу віру. Вчини так, щоб кожен лікар своєю дбайливістю і щирістю продовжував у хворих надію на одужання. Вчини, аби кожен лікар пам’ятав, що його праця є служінням Тобі. Обдаруй кожного лікаря здоров’ям, терпеливістю, добротою, щоб через його допомогу хворі пізнавали Твою доброту.

Господи, Ти похвалив милосердного самарянина за те, що він не обминув потерпілого. Вчини так, щоб усі медичні сестри та санітарки з турботою дбали про хворих. Нехай у кожному хворому вони зуміють побачити страждаючого Христа. Обдаруй їх Своїм Милосердям, щоб вони вкладали душу в свою працю.

Бо тоді хворі менше страждатимуть і матимуть надію на одужання. Нехай їхні слова будуть лагідними і добрими. Нехай вони зносять усі труднощі з усмішкою на обличчі. Вчини так, щоб несучи милосердя хворим, вони доступили й Твого Милосердя. Амінь.

Нагадаємо, що церковний календар на 16 серпня також говорить нам про те, що можна сьогодні вітати з іменинами своїх знайомих. День Ангела святкує: Антон, Іван, Кузьма, Соломія, Микола. Католицькі: Діомед, Лаврентій, Лорика, Серена.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.