20 вересня: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

20 вересня: яке сьогодні народне свято? Які традиції та заборони супроводжують День пам'яті мученика Созонта та з якими народними традиціями можна познайомитись — дізнайтеся у матеріалі.

Церковний календар на 20 вересня запрошує вшанувати пам’ять Созонта, священномученика, який боровся з язичницькою релігією та намагався привести людей до істини. Одного разу Созонт нишком забрався до місця, де стояв ідол язичників, відняв від нього золоту руку, подрібнив на шматки та роздав біднякам. Святий зізнався правителю, що саме він причетний до зникнення частини золотого ідола, щоб довести, що хибний бог — безсилий. Розлючений цар наказав замучити Созонта та вбити.

20 вересня: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити

Яке церковне свято 1 вересня 2022
20 вересня: яке сьогодні народне свято

Сьогодні заборонено сваритись та ображати будь-кого. Не рекомендується позичати гроші та самому брати у борг. Цього дня не радять купувати продукти та іграшки дітям. Не можна й дарувати іграшки, особливо ляльки. Вважається, що це може призвести до негоди.

Прикмети та народні традиції на православне свято 20 вересня

20 вересня: яке сьогодні народне свято

Сьогоднішній день поєднав у собі кілька неординарних прикмет:

  • Якщо про покійника заговориш — смерть покличеш у дім свій.
  • Журавлі летять високо у небі — осінь буде холодною.
  • Багато шарів лушпиння на цибулі — до зими холодної.

Традиційно господині 20 вересня готували цибулеві страви, які подавали на стіл для своєї сім’ї. У сучасності знайти рецепт смаколиків з цибулі не складе труднощів, тому хазяйки можуть підтримати багатовіковий, народний звичай.

Церковники також радять цю дату провести у молитві та думках про Всевишнього. Мученику Созонту моляться при душевних тяжкостях та ослабленні віри. Просять святого дати сил та стійкості. Питають про легку вдачу.

Нагадаємо, у свято 20 вересня Андрій, Василь, Григорій, Євген, Іван, Лев, Макар, Михайло, Микола, Олександр, Петро та Степан святкують іменини. Не забудьте привітати з Днем Ангела людей з цими іменами.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.