27 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

27 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що треба знати про цей день? Дізнайтеся, як християни відзначають Воздвиження Хреста Господнього, святкові традиції, заборони та стародавні прикмети.

27 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято? Насправді православна церква давно витіснила всі фольклорні традиції цього дня, і тому ми відзначаємо урочисту подію на честь підняття хреста, на якому був розіп’ятий Ісус Христос. Називається воно: Воздвиження Хреста Господнього

За стародавніми переказами, язичники-ідолопоклонники хотіли знищити всі святі місця та стерти з історії будь-які згадки про Христа. Але свята Олена, мати Костянтина Великого, відшукала печеру гробу Господнього, де зберігалося три хрести, один з яких був Ісуса. Поряд з хрестом траплялися дива: зцілювалися хворі та воскресали мертві.

Цього дня було заведено хрестити дітей та молодятам вінчатися у церкві. Віряни освячували у храмі невеличкі хрести та розміщували їх у своїй оселі для захисту від нечистих сил. Господині накривали стіл для своєї сім’ї, переважно з капустяними, рибними або овочевими стравами, оскільки православна церква, у свято Воздвиження, рекомендує дотримуватися посту.

27 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято

27 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

З давніх часів наші пращури вірили, що наприкінці вересня не варто починати нові справи та навантажувати себе важкою фізичною роботою, особливо ця порада стосується жінок. У велике свято Здвиження християнам забороняється вживати хмільні напої, навіть не великого градусу, та їсти м’ясо чи м’ясні страви. Також існує цікаво повір’я, що 27 вересня потрібно утриматися від прогулянок лісом. Селяни вважали, що саме цього дня вся нечиста сила виходить на землю і можна накликати біду на себе та рідних.

Прикмети на 27 вересня 2022 року

27 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято
  • Якщо день Воздвиження Хреста Господнього був холодним — зима теж очікується морозною.
  • Якщо високо у небі гуси летять — осінь затягнеться на довго.
  • Вітер з півночі прогнозує спеку наступного літа, а з заходу — прохолоду та дощі.

Нагадаємо, що у народне свято 27 вересня 2022 року відзначають день Ангела люди з іменами: Іван, Амадей, Елеазар, Гай, Мірабелла, Урбан та Вінсент. Не забудьте привітати їх з іменинами.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.