1 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

1 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято? Які традиції, прикмети та заборони присутні у день пам'яті преподобного Євменія? Дізнайтеся все у новому матеріалі та не забудьте поділитися корисною інформацією зі знайомими.

В перший день жовтня церковний календар запрошує вшанувати пам’ять Євменія преподобного, який відмовився від усього мирського та повністю присвятив своє життя служінню імені Господа. Святий вів тихе та скромне життя, допомагав тим, хто цього потребував. Преподобний був здатний чинити дива своєю молитвою. Одного разу єпископ Євменій молився, щоб Бог послав зливу на всихаючу землю, й стало так.

У давнину, в перший жовтневий день, було заведено солити капусту. За приготуванням збиралась уся сім’я, щоб не тільки консервувати зимні заготівлі, а й щоб поспілкуватися один з одним та провести вечір з усією родиною.

1 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

29 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято
1 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

Іноді традиції наших предків, які супроводжували народні свята, можуть здаватися нам дивними та не мають логічного підґрунтя. Наприклад, у день пам’яті преподобного Євменія було заборонено прибирати павутиння. Чому та яка історія стоїть за цим повір’ям — невідомо. Гріхом вважалося лінуватися, в перший день жовтня, та не допомагати родині робити соління на зиму, інакше з приходом морозів вся родина буде голодувати. Не бажано сьогодні й надмірно хвилюватись та метушитися.

Прикмети на 1 жовтня 2022 року

16 вересня: яке сьогодні народне свято
1 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято
  • Якщо берези ще не скинули листя, то сніг цього року випаде пізно.
  • Зима запізниться, якщо птахи ще не відлетіли у вирій.
  • У перший жовтневий день дме сильний вітер — на свято Покрови очікується така сама погода.
  • Не метушіться та робіть все вдумливо, аби не наврочити справам.
  • Якщо побачили павутиння у повітрі — чекайте тепла ще три дні.

Нагадаємо, що у народне свято 1 жовтня 2022 року відзначають день Ангела люди з такими іменами: Борис, Аркадій, Веніамін, Володимир, Костянтин, Михайло, Олексій, Петро, Іван, Сергій, Ірина та Софія.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.