8 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

8 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та як, стародавніми повір'ями, наші пращури його відзначали? Дізнайтеся, які традиції, заборони та прикмети сьогодні сповідували здавна.

Яке свято відзначається 8 жовтня 2022 року? Церковний календар знайомить нас з днем представлення преподобного Сергія Радонезького, який жив у 14 сторіччі. Після смерті батьків вступив до монастиря та намагався жити усамітнено. Сергій був миролюбним християнином, який через роки свого служіння Господу став ігуменом та прийняв сан священний. Молитви преподобного зцілювали хворих, а його віра була здатна створити дива. Нащадки вважали святого покровителем домашніх курей, тому в народі 8 жовтня ще називають днем Сергія-курника.

8 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

8 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

Преподобний Сергій вважався цілителем, проте в день шанування його пам’яті хворим людям не рекомендується виходити на прогулянки. Краще провести цей день вдома, відпочиваючи, щоб прискорити одужання. Кожного року на день Курника заборонялось вживати в їжу курячі яйця або давати їх сусідам. Слідкувати потрібно не тільки за своїми діями, а й за словами — не лаятись та не сваритись.

8 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято, традиції та прикмети

8 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

Наші пращури вірили, що на свято Сергія-курника потрібно готувати страви з курячого м’яса. Вони вважалися цілющими, особливо від хвороб шлунку та кишківника. Господарі в цей день різали птицю, а господині варили бульйон, пекли пироги з м’ясом та квасили капусту у дерев’яних бочках. Селяни з покоління в покоління передавали знання прикмет, щоб за поведінкою погоди цього дня можна було спрогнозувати, яка зима чекає попереду.

  • Якщо з вишневого дерева вже опало листя — зима очікується холодною та прийде рано.
  • Хмарне небо сьогодні — до швидкого похолодання.
  • Нічне небо ясне та зоряне — найближчі дні погода буде безвітряна.

Нагадаємо, що у народне свято 8 жовтня 2022 року відзначають іменини: Олександр, Максим, Роман, Павло, Сергій, Євген, Микола, Герман та Прохор.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.