12 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

12 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято збереглося зі стародавніх часів? Дізнайтесь, як святкували Киріяків день наші пращури та як вшанувати пам'ять святого сьогодні.

12 жовтня 2022 року відзначається день пам’яті святого Киріака Преподобного. Господній служитель прийняв постриг та вів скромне, богобоязливе життя. Святий жив в окремій келії де молився безперервно, не розмовляючи з оточенням. За своє життя преподобний багато служив церкві та на 99 році життя відправився у пустелю. Є легенда, що там Киріяку служив дикий лев, який захищав його від розбійників та інших звірів. У пустелі святий прожив ще 10 років та помер, благословивши усіх перед своєю смертю молитвою.

12 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

Яке церковне свято 2 вересня 2022
12 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

З року в рік вважалося, що на Киріяка день не можна робити покупки та витрачати гроші, ніби-то всі накопичення можуть непомітно залишити вашу кишеню. Щоб не залучати лихо у свій дім, не потрібно підвищувати голос, ображатися на рідних та лихословити. Преподобний Киріяк майже все життя дотримувався поста, тому варто відмовитись від переїдання, а особливо, від вживання алкогольних напоїв.

12 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято, традиції та прикмети

За старими звичаями наші пращури на 12 жовтня влаштовували полювання на зайців. Чоловіки-мисливці збирались рано вранці на полювання, а господині займались хатніми справами та підготовкою до вечері, щоб коли голова сім’ї принесе здобич, можна було швидко приготувати м’ясну страву й подати на стіл для усієї родини. Ще одними з важливих ласощів на столі були млинці та мед. А ще намагалися зустріти такі прикмети:

  • Ясне та зоряне небо на Киріяків день — до сухої та теплої осені.
  • Гуркоти грому зранку передбачають малосніжну зиму.
  • Якщо у лісі не закінчився сезон грибів, то бабине літо затягнеться, а залишок осені буде теплим.

Нагадаємо, що на свято 12 жовтня 2022 року люди з іменами: Феофан, Кипріян, Ян, Іван та Вікторія відзначають день Ангела. Не забудьте привітати близьких!

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.