Яке сьогодні свято: 25 січня – Тетянин день. Картинки-привітання, що можна та чого не можна робити в цей день?

Церковне свято 25 січня відоме під назвою Тетянин день та день пам'яті Сави Сербського - у цей день віряни відзначають аж два релігійні свята

Яке свято 25 січня? У цей день віряни святкують Тетянин день. За переказами, колись давно у Римі народилась Татіана. Вона була дочкою сановника, який був таємним християнином. Чоловік виховував Татіану за церковними канонами і вже у дорослому віці вона вирішила віддати себе Богові та церкві. Татіана не вийшла заміж та стала дияконесою.

У ті часи в Римі правив Олександр Севера і християнство зазнавала переслідувань. Відтак Татіану зловили, змусили йти до капища, щоб поклонятись ідолам. Вона вирішила не підкорятись тому зазнала тортур. Однак, сила Божа і віра врятували дівчину і вона залишилась цілою. Тоді ж кати вирішили відтяти їй голову, те саме і чекало її віруючого батька. Як відомо, Татіану стратили саме 25 січня, тому цей день є названий на честь мучениці.

Також 25 січня святкується ще одне православне свято – день пам’яті Сави Сербського.
Як переказують церковні оповідання, у 1169 році у князя, який робив багато добрих справ, народився син. Князь був дуже віруючим християнином і завжди допомагав потребуючим. Крім цього, він прославляв Бога не лише словами, а й будував церкви. Саме так він і виховував свого сина Саву. Згодом, коли хлопець став зрілим, вирішив податись у ченці і пішов на гору Афон.

Пізніше, після смерті батька, Сава почав проповідувати у Сербії, де потім заснує Сербську Церкву. Наприкінці життя, чоловік вирішив поклонитись гробу Господньому в Єрусалимі. По дорозі додому Сама помер через хворобу, а останки його тіла були нетлінними.

Що суворо заборонено робити 25 січня

У цей день заборонено починати конфлікти з ким-небудь, бо вважається, що сварка буде довгою і неприємною.

Не варто сваритись у цей день
Не варто сваритись у цей день

Церква 25 січня не дозволяє відмовляти близьким в будь-якій допомозі.

Крім цього, не варто прибирати у Тетянин день. Адже тоді свята мучениця може наслати біду на родину.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.