3 лютого: яке сьогодні свято у православному календарі, що можна і не можна робити, молитва дня

3 лютого відоме у православному календарі як День пам'яті Максима Сповідника або ж ще як його в народі називають Максимів День, у який є свої традиції.

Яке сьогодні свято? Загальновідомо, що у третій день останнього місяця зими православні християни відзначають велике церковне свято – це День пам’яті Максима Сповідника (у народі цей день ще часто називають Максимовим днем).

Відомо, що Максим на початку свого життєвого шляху тривалий час прислужував імператору, проте потім дуже сильно розчарувався в ньому. Після такої психологічної травми чоловік прийняв чернецтво у одному із монастирів, який носив назву Хрисопольський.

За давніми переказами, Максим Сповідник став відомий завдяки своєму принциповому захисту православ’я. Окрім того, відомо, що він ще й противник єретиків.

Здавна саме третього лютого чоловіки разом із жінками пробували провести обряд. За повір’ями, він мав зміцнити шлюб. Як відбувався обряд? Подружжя бралося за руки, потім чоловік та жінка виходили у двір і разом промовляли:

“Що Бог з’єднав, то людині роз’єднати не під силу”

А після цих слів ішли струшувати іній, який був на деревах у дворі.

За звичаєм, треба було струсити увесь іній
За звичаєм, треба було струсити увесь іній

Відомо також, що Максим був істинним помічником для всіх людей, він часто втішав усіх у їхніх бідах.

Що варто зробити 3 лютого?

Третього лютого заведено згадати з добрими словами тих людей, які вам допомагали коли-небудь і як-небудь. Сьогодні прийнято шанувати добрих людей.

На Максима якщо створиш добру справу, то добро обов’язково повернеться. Вважається, що якщо в цей не вдалося зробити заплановане, то це на краще – Максим від біди відвів.

Чого не можна робити 3 лютого?

Третього лютого категорично не рекомендують злитися та ображатися. Це здавна вважається за служіння дияволу.

Не можна лаятися і скандалити.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.