22 лютого 2023: яке сьогодні свято у православному календарі, що можна і не можна робити, молитва дня

Двадцять друге лютого здавна було відоме у православному календарі під назвою дня вшанування пам'яті Никифора або ж іще як просто Никифорів день.

Яке сьогодні свято? Двадцять друге лютого відоме серед вірян, зокрема прописане у православному календарі, як подвійне свято – сьогодні вшановують пам’ять одразу двох святих: Панкратія Печерського та Никифора Антіохійського. Ці двоє були істинним прикладом справжніх поширювачів засад християнства та Слова Божого. Вони були наділені неабиякими здібностями, які рятували людей у скрутні часи. Саме тому преподобним відведений окремий день пам’яті. У народі двадцять друге лютого має ще свою назву, більш просту – День Панкратія або/і Никифорів день.

Окрім таких серйозних назв, наші предки ще називали цей день Лаптєвим. Чому? Відповідь дуже просто: саме двадцять другого лютого, раз на цілий рік, раніше було заведено займатися плетінням лаптів, які могли служити до наступного двадцять другого лютого.

22 лютого є свої заборони: чого не робити, аби не накликати біди?

Сьогодні не варто говорити жінкам компліменти, адже вони можуть втрати свою красу.

Не варто двадцять другого лютого хвалити маленьких дітей, аби ті не почали лінуватися.

Сьогодні утримайтесь від похвали у сторону дітей
Сьогодні утримайтесь від похвали у сторону дітей

Сьогодні саме той день, коли ліпше уникати грошей. Звісно, йдеться про чужі. Якщо раптом на дорозі лежатимуть гроші, краще їх не піднімати. Вони не принесуть вам абсолютно нічого доброго, а от біду – запросто.

Двадцять другого лютого існують особливі прикмети, які помітили наші предки

Уважно спостерігайте за погодою двадцять другого лютого і шість днів після цього дня – наскільки холодними будуть ці дні, таким і буде березень-місяць.

Якщо сьогодні стало тепліше, ніж було, то скоро будуть морози, при чому – сильні.

Якщо гілки дерев погнулися під снігом – до хорошого врожаю.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.