18 листопада: яке свято, чиї іменини. Що можна і чого треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 18 листопада молитовно згадує святих мучеників Галактіона і Єпистими і святих апостолів з сімдесяти Патроваса, Герми, Ліна, Ґая і Філолога. А світський відзначає Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків.

Народився святий Галактіон в Сирії, в місті Ємесі. Він був довгоочікуваною дитиною у своїх батьків. А зачала його мати після того, як отримала хрещення від священника Онуфрія.

Це були смутні часи правління імператора Деція, який жорстоко розправлявся з християнами. Переодягнувшись у старця, о.Онуфрій заходив до людей і проповідував Євангелію.

У двадцять чотири роки Галактіон мав одружитися з багачкою на ім’я Єпистима. Коли хлопець розповів дівчині про Христа і виклад правди віри, то його наречена так запалала любов’ю до Спасителя, що сама запропонувала залишитися у чистоті і віддати свої життя служінню Богу.

Невдовзі, взявши із собою слугу Євтоломія, обоє пішли на пустельну гору Папілон, де Галактіон пристав до чоловічого монастиря, а Єпистима прийняла самітницьку рясу в невеличкому жіночому монастирі. Невдовзі обоє праведників засяяли незвичайним благочестям і численними чеснотами.

Але сталося так, що римські воїни знайшли печерників і напали на них. Багатьох монахів вбили, а Галактіона схопили і заставляли привселюдно зректися Христа. Коли Єпистима дізналася, що схопили її нареченого, то сама добровільно зголосилася до катів, бажаючи потерпіти Христа ради.

Обох християн піддали страшним мукам: їх били, запихали тріски під нігті, відрізали кисті і ступні, за те, що мовчали вирвали язики, а нарешті стяли їм голови. Далі ще порубали їх тіло на шматки. Вірний Євтоломій зібрав їх останки. Збереглися й його описи про це. Діялося це в 250 році.

Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

Запроваджено ВООЗ з метою звернути увагу медиків і світової громадськості на невмотивоване застосування антибіотиків, що стає проблемою для людства.
Іменини 18 листопада святкують Гавриїл, Григорій, Тимофій і Тихон, Галактіон.

Народні прикмети на 18 листопада

  • Якщо на гілках верби з’явився іній, то зима буде холодною і затяжною.
  • Якщо інію вранці багато, то скоро потеплішає.
  • Якщо небо ясне, а вітер північний, скоро похолодає.

За повір’ям у цей день не можна здійснювати покупки – не виправдаються.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.