Яке церковне свято 28 березня: що сьогодні можна, а що не можна робити, народні прикмети і хто святкує іменини

Не знаєте яке свято 28 березня за церковним календарем? Читайте матеріал далі, щоб дізнатись все про завтрашній день і нічого не пропустити.

Сьогодні, 28 березня, віряни вшановують пам’ять мученика Агапія та ще семи мучеників Кесарійських: Пуплія, Тімолая, Роміла, двох Олександрів, та двох Діонісіїв. Саме вони є символами вірності християнській вірі. У ті часи, коли жили мученики, імператором був Діоклетіан. За його правління було суворо заборонено поклонятись комусь, окрім ідолів. Ба більше, містяни змушені були періодично приносити їм жертви.

Попри такий закон, деякі люди не могли спокійно дивитись на жертвоприношення. Одного разу під час одного з таких ритуалів, шестеро молодиків публічно заявили про те, що не сповідуватимуть язичництво, а залишаться вірними християнству. Після такого висловлювання правитель міста все ж вирішив їх переконати змінити думку, втім молоді люди стояли на своєму. Через це їх закинули до в’язниці, де вже перебував мученик Агатій зі своїм слугою Діонісієм. Усіх їх тримали під вартою довгий час, і, в результаті, вони відійши у вічність, втім залишились вірними Богу.

28 березня — день пам'яті мученика Агапія та сімох інших

28 березня — день пам’яті мученика Агапія та сімох інших

Кого варто привітати з іменинами?

28 березня день ангела святкують: Олександр, Денис, Олексій, Тимофій та Михайло.

Прикмети на сьогодні

А це основні народні прикмети, за якими наші пращури визначали погоду.

  • Якщо ви почули, як цвірінькають горобці, то варто чекати на теплий та сонячний день.
  • День буде хмарним та дощовим у випадку, якщо журавлі летять занадто низько.
  • Варто розраховувати на холодну й дощову погоду наступних декілька днів, якщо захід сонця яскравий.
  • Якщо граки летять на гнізда, то очікувати гарну весну.

Чого не можна робити сьогодні?

Споконвіків 28 березня не можна поводити себе неприйнятно в лісі. Наприклад, заборонено смітити, голосно кричати. Існує повір’я, що подібна поведінка може образити ліс й він позбавить людей своїх дарів.

Також не варто сьогодні багато розчісуватись та мити голову. Люди вірили, що кожна втрачена волосинка сьогодні призведе до поганих днів у майбутньому.

Крім того, не варто гуляти допізна й сваритись, адже це також може призвести до негараздів у майбутньому.

Сьогодні не можна шуміти в лісі
Сьогодні не можна шуміти в лісі

Що прийнято робити 28 березня?

Сьогодні прийнято ходити до лісу й дякувати йому за свої дари. Також пращури вірили, що варто цілий день носити із собою шпильку, яка захистить від поганих людей та їхнього бажання наврочити.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.