Страсна п’ятниця 2023: що не можна робити в найсуворіший день року – прикмети і молитви 14 квітня

До Великодня залишилось два дні, а це означає, що сьогодні Страсна П'ятниця. Для того, щоб не пропустити нічого важливого про цей день, читайте далі наш матеріал.

Страсна П’ятниця — це перехідне свято, яке святкується в останню п’ятницю перед Великоднем. Оскільки цього року Великдень припадає на 16 квітня, значить Страсна П’ятниця — на 14 квітня. Сьогоднішнє свято є найбільш скорботним з усього Великоднього циклу.

Коротко про історію свята

Цей день є доволі трагічним, адже саме в п’ятницю перед Великоднем Ісуса Христа розп’яли на хресті. Це дійство було направду жахливим. Зазвичай подібне покарання застосовували для покарання грабіжників, убивць або рабів, що збунтувались.

Перед розп’яттям біля хреста зібрались близькі Ісусу люди, а саме: його Мати, Марія Магдалина, апостол Іван та декілька жінок, які глибоко його шанували. Після того, як Христа розп’яли, він продовжував молотись за своїх катів. Він просив Бога пробачити кривдників через те, що вони не відають, що роблять. Також він звертався до своєї Матері та апостола Івана.

Весь час, поки Ісус болісно помирав, небо затягнула темрява. Розвиднілось лише тоді, коли він віддав Богу душу.

У цей день розп'яли Ісуса Христа
У цей день розп’яли Ісуса Христа

Традиції Страсної П’ятниці

Оскільки Страсна П’ятниця — це день скорботи за Ісусом, то зазвичай плащаницю (полотно із зображенням Христа в гробу) обносили навколо церкви три рази.

Також існує традиція заглушувати дзвони церкви. Дзвонарі били по дерев’яній дошці молотками, і таким чином сповіщали людей про службу.

Після того, як люди відвідали церкву, потрібно було сісти обідати. Певна річ, що обід сьогодні був пісним. Здебільшого за столом їли огірки, картоплю або капусту.

Існувало повір’я, що хліб, який спекли на Страсну П’ятницю, не запліснявіє і матиме лікувальні властивості.

Чого робити сьогодні не можна

Сьогодні категорично заборонені будь-які веселощі. Віряни вшановують пам’ять розп’ятого Христа.

Також всі справи, пов’язані із Великоднем, не варто відкладати на сьогодні. Краще встигнути все зробити в Чистий Четвер.

На Страсну П’ятницю не можна прибирати, шити, в’язати, та навіть підстригати волосся.

Сьогодні не можна прибирати
Сьогодні не можна прибирати

Молитви на сьогодні

На Страсну П’ятницю зазвичай читають такі молитви, як:

  • Молитва про прощення гріхів
  • Молитва жалю про гріхи
  • Молитва на винос плащавиці

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.