29 грудня 2020 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня православна церква вшановує пророка Агея.

29 грудня — 363-й день року за григоріанським календарем, до кінця року залишилося 2 дні.

Цього дня іменини святкують власники таких імен, як: Олександр, Данило, Денис, Іван, Микита, Микола та Петро.

Православна церква цього дня вшановують одного з останніх пророків Старого Завіту Агея, або Огія. За переказами, саме йому приписують ряд пророцтв, які були адресовані іудейському царю Зоровавелю, і звернення до представників влади з вимогою продовжити реставрацію храму в Єрусалимі. Також саме пророк Агей передбачив повернення іудейського народу з єгипетського полону.

Агей - один з останніх малих пророків
Агей – один з останніх малих пророків

Згідно з народними повір’ями, цього дня потрібно обов’язково помолитися святому Агею, щоб він наставив на праведний шлях і допоміг людині виробити її найкращі якості.

Також наші пращури вірили, якщо 29 грудня дати обіцянку і виконати її, то все погане залишиться в минулому.

Якщо хотіли, аби родина була дружною, то цей день варто присвятити часові зі своєю сім’єю.

А от сідати на стіл та спілкуватися з гостем через поріг цього дня у наших пращурів вважалося поганою прикметою. Вони вірили, якщо посидіти на столі, можна було накликати біду, а поговоривши з людиною через поріг – посваритися з нею.

У наших пращурів існували також прикмети, пов’язані з одягом. Наприклад, за народними повір’ями не можна було одягати цього дня червоне. Також було небажано довго дивитися на себе в дзеркало, адже можна було накликати на себе біду.

Поганою прикметою було також одягнути одяг навиворіт. А якщо вже одягнули, то слід було негайно перевдягнутися.

29 грудня не радили дослухатися до порад сторонніх людей, тобто таких, які не перебувають з людиною у кровних зв’язках.

За погодою на Агея наші пращури довідувалися про погоду на квітень. Крім того, цей день завжди знаменувався сильними морозами. Тож, якщо на свято спостерігався мороз, то знали, що триватиме він аж до Водохреща, тобто до 19 січня. А от іній на деревах свідчив про теплу погоду на свята.

Іній на Агея
Іній на Агея

За спостереженнями наших предків, якщо сніг цього дня лежить впритул до паркану, то літо буде невдалим, а якщо лишався проміжок, то це свідчило про врожайне літо. Прикметою до неврожаю була також і вітряна та сніжна погода.

Якщо на Агеїв день на вікнах спостерігалися візерунки, то готувалися ще до 20 днів морозу.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.