Косачівський кекс – улюблена страва Лесі Українки: як зробити легендарну випічку до чаю за лічені хвилини

Випічка – це те, від чого дуже важко відмовитися і дорослим, і дітям. Знаменита українська письменниця Леся Українка також не могла встояти перед одним десертом.

Солодкі пироги та торти, кекси, піца та булочки ласуни можуть вживати у великих кількостях. Спробуйте побалувати їх усіма цими смаколиками, приготованими із кефірного тіста. Додавання в рецепт кефіру зробить вашу випічку неймовірно повітряною, легкою і довго не черствіє. Різні начинки – на ваш розсуд. Солодкі ягоди та фрукти, сир, овочі, сир та зелень допоможуть урізноманітнити частування.

Рецепт неймовірної випічки, яку обожнювала Леся Українка

Найшвидший десерт до чаю – це, мабуть, кекс на кефірі. І саме на ньому готується англійський кекс — улюблена страва Лесі Українки. Згідно з листуванням, яке свого часу вела легендарна письменниця, вона ж Леся Косач, обожнювала солодке.

Вона також часто сама готувала, зокрема англійський кекс та крюшон чи пунш. Особливо поетеса обожнювала у десертах чорницю та полуницю.

Кекс – смачний, ніжний кондитерський виріб, і не вимагає наявності в будинку якихось вишуканих складових. Кекс, одним з компонентів якого є кефір, може стати чудовим приводом, щоб посидіти ввечері за чашкою чаю з подружкою, що заглянула в гості, або приємно урізноманітнить дитячий сніданок.

Часу на його приготування потрібно зовсім небагато, а результат порадує домочадців. Щоб зробити один великий кекс на всю сім’ю або кілька міні-кексиків з різними наповнювачами, які сподобаються вашим дітям, крім кефіру буде потрібно ще трохи  масла, цукру, яєць.

Найголовніше – вибрати начинку, яка сподобається всім. Це можуть бути різнокольорові цукати, курага чи горіхи, варення чи шоколад. Але й класичний кекс із ізюмом буде затребуваний не менше своїх вишуканих побратимів.

Інгредієнти

  • олія рослинна – 100 мл
  • цукор – 100 г
  • кефір – 100 мл
  • яйця – 1 шт.
  • борошно – 1 склянка
  • розпушувач – 1/2 ч. л.
  • ванілін – 1 щіпка

Як зробити смачний кекс

Збити яйце та цукровий пісок, налити кефір, олію, насипати борошно та розпушувач, додати ванілін.

Рецепт неймовірної випічки, яку обожнювала Леся Українка

Перелити тісто у форму. Готувати кекс на кефірі хвилин 25. Температура має бути не вищою за 180 градусів.

Схожі статті

4 інгредієнти і готово! Лілія Ребрик поділилась стравою вихідного дня – пиріг з яблуками

Лілія Ребрик часто готує зі своїми дітьми та ділиться з фанатами нереально смачними рецептами. Що на цей раз приготувала телеведуча і радить усім.

За 30 хвилин на столі з’явиться купа солоденького: Ліза Глінська поділилася рецептом вергунів від бабусі

Переможниця другого сезону "МастерШеф" Ліза Глінська поділилася рецептом із кулінарної книги, яка дісталася їй від бабусі. Смак, що нагадає всім дитинство.

2-3 яйця, кілька яблук – і гора ароматного печива на столі: ідеально до чаю-кави-капучино. Як пісочне!

Яблучне печиво може приготуватися у двох варіаціях: м'яким і пухким, або більш засмаженим і хрустким. Яким саме його зробити та як, кожна господиня може вирішувати сама!

Гора чебуреків за 10 хвилин: лінивий рецепт, в якому все просто, чисто і навіть без жодної мороки з тістом

Зі звичайного лавашу і купованого фаршу можна приготувати велику кількість чебуреків. Витрачати час на замішування тіста абсолютно не потрібно. А м'ясо підготувати зовсім легко!

Кружка кефіру, борошно та 1 яйце! Можна пекти ці неймовірні булочки через день — ідеально до кави та чаю

Улюблений чай або ароматна кава — це чудовий початок ранку. Але він буде ще кращим, якщо на сніданок з'їсти смачні булочки. Ідеально, якщо вони домашні, а не магазинні. Готуються вони досить просто!

Улюблене печиво дитинства, яке готується всього за 30 хвилин! Одна хитрість, яка робить його саме таким

Справжні ласуни точно оцінять цей рецепт - багато шоколаду та горіхів, що ще треба для вдалого чаювання? Спробуйте цей простий рецепт та почастуйте рідних смачненьким.