Катерина Білокур – нова героїня обкладинки Google: українська художниця-самоучка з села, яка вразила Париж

Цього року Україна відзначає 120 років з дня народження Катерини Білокур.

Творчість Катерини Білокур в історії образотворчого мистецтва України визначають як унікальне самобутнє явище. Народилася всесвітньо відома українка у с. Богданівка 7 грудня 1900 року.

Французький художник Пабло Пікассо говорив, що якби така художниця народилася у Франції, про неї обов’язково дізнався б весь світ. Він ставив її в один ряд з Марією Приймаченко, Ніко піросманішвілі, Анрі Руссо та іншими видатними художниками.

Митець, який доволі скептично ставився до сучасного мистецтва називав Катерину Білокур геніальною. Вперше її роботи Пабло Пікассо побачив на виставці власних робіт раннього періоду творчості. Тоді його роботи для виставки у Луврі привезли з Росії. Туди ж поклали і кілька робіт Катерини Білокур.

Хоча картини були простими за сюжетом, але вражали своєю реалістичністю. на основі цього навіть створили проект “BILOKUR”, у рамках якого, застосовуючи мобільний телефон можна було справді оживити картини відомої українки.

Але це зараз її творчість визнається у всьому світі і її вважають генієм, а у дитячі роки художниця потерпала від своєї любові до малювання. Вперше її не сприйняли рідні, коли вона, будучи дитиною, розмалювала дитячими малюнками шкільний зошит старшого брата.

Квіти Катерини Білокур
Квіти Катерини Білокур

Згодом їй двічі не пощастило вступити і до художнього училища. Все впиталося у відсутність документу про освіту. Вона хотіла покінчити життя самогубством через несприйняття її захоплення. але врятував її щасливий випадок. тоді катерина Білокур застудила ноги і все життя проходила з ціпком Проте навіть це не зупинило художницю і вона продовжила малювати в перервах між домашніми клопотами.

Тоді Катерина Білокур намалювала одні з найвідоміших картин “Берізка”, “Квіти за тином” і “Польові квіти”. А от світове визнання художниці з України принесли “Цар-колос”, “Берізка” та “Колгоспне поле”.

Квіти Катерини Білокур
Квіти Катерини Біло

Саме на них звернув увагу Пабло Пікассо і пошкодував, що така геніальна художниця не народилася у Франції.

І якщо раніше хотіли розмістити виставку картин у Кремлі, то зараз з усього світу люди з’їжджаються до україни, щоб помилуватися творами відомої українки.

 

spot_img

Схожі статті