Богдан Ступка: цікаві факти про екранного гетьмана та видатного актора, який насправді не хотів ним бути

Богдан Ступка вважав, що головне стати людиною, а професія не має значення.

Українському акторові театру і кіно Богданові Ступці цього року міг би виповнитися 79 років. Натомість він назавжди залишиться в пам’яті українців у виконаних ролях.

Зважаючи на характерну зовнішність, йому часто випадало грати історичних персонажів. Найвідомішими з них були Тарас Бульба, Богдан Хмельницький у польській картині “Вогнем і мечем”, Іван Брюховецький, Іван Мазепа і, навіть, Чингісхан.

Те, що Богдан Ступка став актором нікого не дивувало, адже ріс він у акторській родині і змалку бував у театрі. Проте сам майбутній актор мріяв стати лікарем або хіміком. Але під час вступу провалив іспити на обидві спеціальності.

Тоді він влаштувався працювати в обсерваторію і якийсь час жив у Баку. Після цього були роки на філологічному факультеті та акторська студія при Львівському академічному драмтеатрі. Так доля сама привела Богдана Ступку туди, де він почувався на своєму місці і міг дарувати іншим свою набуту роками мудрість.

При цьому батьки та інші родичі-театрали Богдана Ступки йому ніяк не допомагали. Батько вважав, що всього потрібно досягати самому.

Першу роль у фільмі Юрія Іллєнка “Білий птах з чорною ознакою” Богдан Ступка отримав через скандал. справа в тому, що цю роль під себе писав інший відомий актор Іван Миколайчук. Але його популярність та відвертий націоналізм не дали йому зіграти роль, яку віддали тоді ще нікому невідомому Богданові Ступці.

Саме ця роль стала для нього щасливим квитком у кінематограф і принесла світове визнання і характерні впізнавані ролі.

Однією з них стала роль мудрого Мольфара в українській версії французької гри “Форт Боярд”. він загадував гравцям загадки, але постійно нагадував, що не варто поспішати з відповіддю.

Сам Богдан Ступка вважав таке рішення правильним. Він розумів, що у акторській професії потрібно мати твердий характер і не вважати все, що ти робиш геніальним.

Насправді сам актор ніколи не соромився своїх ролей, вважаючи їх дітьми. А от дітей та онуків Богдан Сильвестрович намагався виховати спершу порядними людьми, а вже потім акторами.

Ще один маловідомий факт, але у 2008 році на честь Богдана Ступки астрономи назвали астероїд, присвятивши йому номер “269252 Богданступка”. Це сталося на 67-й день народження великого актора театру і кіно.

Схожі статті