“Чому я маю себе ламати”: Андрій Данилко розповів, чому не планує відмовлятися від російської мови

Для багатьох українців питання української мови сьогодні є надважливим. Багато артистів підтримують прагнення людей частіше бачити та чути українську. Але в Андрія Данилка є власне бачення ситуації.

Мовне питання в Україні завжди було непростим. Але після 24 лютого вона стало особливо гострим. Через суспільний запит безліч медійних людей поступово перейшли на українську у власних соціальних мережах та творчості, а чимало зірок навіть в повсякденному житті послуговуються переважно або виключно державною. Проте існують і такі артисти, які не вбачають необхідності у тотальній відмові від російської. Одним з них є Андрій Данилко.

Андрій Данилко під час інтерв'ю латвійській службі новин LTV
Андрій Данилко під час інтерв’ю латвійській службі новин LTV

Під час запису інтерв’ю латиській службі новин LTV він зазначив, що мова є виключно засобом комунікації. Замість заяв “ти розмовляєш мовою агресора” Данилко пропонує розглядати іншу тезу: “може це агресор розмовляє російською”. І це велика різниця.

Андрій залюбки знав би інші мови, як латиська чи японська. Але, на жаль, такими знаннями він похвалитися не може. При цьому йому потрібно якось комунікувати з людьми за кордоном. Наприклад, з Лаймою Вайкуле, приїжджаючи до Латвії, він може спілкуватися лише російською, бо сам не знає латиської, а співачка — української.

Андрій Данилко з Лаймою Вайкуле перед концертом в Ризі
Андрій Данилко з Лаймою Вайкуле перед концертом в Ризі

Щодо пісень у Данилка також досить чітка позиція. Він вважає, що він написав свої тексти саме так, бо подібна мова характерна для його рідної Полтавщини. Андрій зазначає, що Україна дуже велика, у кожному куточку є свої особливості спілкування, діалекти. Тому у своїх текстах він використовував характерний полтавський суржик.

Раніше Андрій соромився свого діалекту. Але зараз артист усвідомлює, що це особливість його рідної області, тому він не розуміє, чому повинен себе ламати. Данилко вважає, що мова потрібна для того, щоб люди розуміли одне одного. А зараз її часто використовують у політичних цілях.

Андрій Данилко у своєму сценічному образі Вєрки Сердючки на концерті в Одесі
Андрій Данилко у своєму сценічному образі Вєрки Сердючки на концерті в Одесі

Тому він не бачить сенсу перекладати свої пісні, особливо враховуючи той факт, що написані російською тексти не перекладаються українською. І намагаючись локалізувати хіти Вєрки Сердючки, він просто натрапить на неможливість зберегти той же темп та ритм.

Схожі статті

Не все так ідеально: 41-річна Катя Осадча показала, як виглядає насправді – коли всі фільтри відключені

Зірка "Світського життя" Катя Осадча після дня народження показала, як виглядає її обличчя поблизу без фільтрів та фотошопу. Не все вдалося сховати за щільним шаром гриму.

Виглядати вдома на всі 200: Злата Огнєвіч показала стильний спортивний костюм для домашнього затишку

Співачка Злата Огнєвіч запропонувала варіант спортивного костюму під туфлі на підборах. Одяг можна носити вдома, а як потрібно вийти в магазин, слід швидко вдягнути взуття.

Суддя “МастерШеф” показала, що робить в Ісландії: Ольга Мартиновська круто пройшлася горами і водоспадами

Зірка телеканалу СТБ Ольга Мартиновська розповіла українцям лайфхаки про те, що слід брати з собою в Ісландію. І що суто їй дуже знадобилося біля водоспадів і прекрасних краєвидів цієї держави.

Модна парочка: схудла на 10 кілограмів Матвієнко у топовому костюмі засвітилася з Мірзояном у Вашингтоні

Українські артисти Тоня Матвієнко та Арсен Мірзоян вийшли на зв'язок з-за кордону. Парочка з'явилася в дуже стильному вбранні на тлі Капітолія у Вашингтоні.

43-річний Потап шукає Рай для Землі: репер дізнався, де саме можна знайти таке місце і це не про Каменських

Репер Потап випустив нову пісню разом із співачкою Katarina. Поки що можна почути лише частину цього треку, але українцям ця пісня вже неабияк полюбилася.

Юлія Саніна показала, як можна класно виглядати в перламутровій сукні: цей образ підійде кожній жінці

У образи співачки Юлії Саніної, без перебільшення, закохуються її прихильники. Саме так вони говорять про нову перламутрову сукню зірки в якій вона була під час концерту.