НВ опублікувало Топ-100 великих українців

Журнал НВ (суспільно-політичний журнал «Новое время») у №37 опублікував Топ-100 великих українців. У списку поруч з Мазепою і Шевченком поетеса Ліна Костенко й Митрополит Борис Ґудзяк.

Журнал (https://nv.ua/ukr/ukraine/) подав короткі відомості про людей, які визначали хід історії країни з часів Київської Русі і до наших днів. Виданням заявлено 100 осіб, хоч насправді розповідається про 103. Під одним номером вміщені Костянтин Острозький і його син Костянтин-Василь, так само − Богдан Ханенко і його дружина Варвара і наші сучасники − брати Віталій і Володимир Клички.

Сформувати вибірку редакція запропонувала іншій сотні авторитетних українців,  думка яких є еспертною. Їх список  подається.

Євген Коновалець, політик, військовий діяч
Євген Коновалець, політик, військовий діяч

Серед названих великих українців більшість – 43 людини народилося у ХІХ ст. Половина списку складають діячі культури і мистецтва, третина політиків і військових діячів, дев’ятнадцять вчених і майже стільки ж письменників, семеро релігійних діячів і шестеро спортсменів, три підприємці.

Соломія Крушельницька, оперна діва
Соломія Крушельницька, оперна діва

Серед найбагатших посіли місце княгиня Ольга, Ярослав Мудрий, Володимир Великий, Данило Галицький Костянтин і Костянтин-Василь Острозькі.

Найлюбливішим є Володимир Великий, який мав сім офіційних дружин. Від них – 13 синів і не менше 10 дочок.

Також журнал подає Топ-з видатних довгожителів, список яких очолив Петро Калнишевський (112 років, з виноскою, що редакція не впевнена стосовно цієї інформації, хоча спростування її також немає), Ліна Костенко (90+ років), Богдан Гаврилишин (90 років).

Ілля Мечніков, лікар
Ілля Мечніков, вчений, лікар

І Топ-3 великих українців з найкоротшим життям: Максим Березовський (31 рік), Віра Холодна (25 років) і Володимир Івасюк (30 років).

Серед Топ-5 великих українців, які найдовше мешкали закордоном: Серж Лифар (63 років, Франція), Ігор Сікорський (53 роки, США), Богдан Гаврилишин(44 роки, Канада, Швейцарія), Олександр Архипенко (41 рік), Володимир Винниченко (33 роки, Франція, недовго Австрія, Чехія, Німеччина).

Андрей Шептицький, Митрополит УГКЦ
Андрей Шептицький, Митрополит УГКЦ

Нобелівським лауреатом у сфері фізіології та медицини став Ілля Мечніков. Номінований, але передчасно пішов з життя письменник Іван Франко.

Визначено також Топ-15, яких експерти називали найчастіше. Перший у списку – Тарас Шевченко.

Всього у Топ- 100 великих українців 89 чоловіків і 14 жінок.

Олександр Довженко, режисер
Олександр Довженко, режисер

 

Схожі статті

Марічка Падалко перевірила, чим Клопотенко годує українських школярів: “Забрав в наших дітей цукор і сіль”

Навколо нового меню для українських школярів точаться запеклі баталії. Одні підтримують новаторство, інші категорично проти. Хто правий, перевіряла Марічка Падалко.

Олександр Пономарьов повідомив про поповнення в сім’ї розповів про свої емоції: “Я її показую вперше”

Співак Олександр Пономарьов дав онлайн-інтерв'ю, де вперше показав шанувальникам свого малюка, який лиш нещодавно з'явився у нього. Артист не стримував емоцій в ефірі.

Вікторія Маремуха, Євген Клопотенко та Леся Нікітюк: чому все більше зірок обирають вільні стосунки?

Модель класичної родини обирають більшість сімей. Проте, є виключення. Деякі українські зірки обрали для себе вільні стосунки, але чому вони зробили такий вибір?