Робота у Польщі: польські підприємці поскаржилися, що їм не вистачає українських заробітчан

Польські роботодавці скаржаться на гострий дефіцит українських заробітчан. Робочих рук катастрофічно не вистачає у двох сферах.

Як повідомляє інтернет-видання finance.ua з посиланням на центр аналітики міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal, підприємці Польщі відчувають нестачу сезонних найманих працівників з України. Найбільшого дефіциту зазнають готельно-ресторанний бізнес та сільськогосподарські підприємства.

У поляків сезон збору ягід (полуниці, лохини) настає зазвичай наприкінці травня, але наразі працівників для цього не вистачає. У цьому році фермери як ніколи стурбовані, що більша частина їх врожаю просто зіпсується, бо залишиться незібраною на полях.

Збір полуниці
Сезонний збір полуниці

Така ж проблема спостерігається у власників ресторанів, кафе та готелей. Роботодавцям з цієї галузі бракує бажаючих кандидатів на працевлаштування барменами, покоївками, кухарями, офіціантами та баристами.

При цьому наголошується, що пандемія не вплинула на загальну кількість робочих місць для українців, однак в перерахованих галузях проблема браку робочої сили залишається не віришеною.

Офіціант
Офіціантів в Польщі теж не вистачає

В Gremi Personal кажуть, що з настанням піку сезону фермери з Польщі потребують щороку близько ста тисяч сезонних працівників, більшість з яких зазвичай приїжджають з України.

Що стосується поляків, то вони здебільшого їдуть на сезонні заробітки до Німеччини, Нідерландів та скандинавських країн, де платять більше, ніж вдома. Для українців же ці трудові ринки недоступні через карантинні обмеження, тому місцеві роботодавці чекають на заробітчан з розпростертими обіймами.

Схожі статті

Сіамські близнючки розповіли про їхні романи: одну приваблюють чоловіки, а друга в них не зацікавлена

19-річні Міа та Лія розуміють, що приватне життя має залишатися приватним. Але щоб незнайомці не турбували інших, вирішили розповісти про те, як це - бути сіамськими близнючками.