Карпатський національний природний парк

Якщо хочеться подивитися на парк без красивих культурних доріжок та лавочок, доведеться змінити красиві черевики на зручні кросівки або кеди.

Щоб побувати у Карпатському національному парку треба піднятися в гори, адже розташований він на масивах Чорногора та Горгани. Потрапляючи туди, не одразу можна зрозуміти, що це парк. Тут можна помилуватися різноманіттям рослин і тварин, піднятися в гори, спробувати справжню природну мінеральну воду. Ні, не ту, яка продається в пляшках в супермаркеті, а справжню, щойно набрану з джерела.

Карпатський національний природний парк входить до складу Карпатського біосферного заповідника. На його території розміщені найбільші вершини Карпат (Говерла, Петрос, Бребенескул, Піп Іван Мармароський, Близниці), географічний Центр Європи, найбільші в Європі ділянки букових та буково-ялинцево-смерекових лісів, Долина нарцисів. Тут ростуть унікальні квіти – едельвейс та «червона рута». А в лісах можна зустріти бурих ведмедів, рисей, лісового кота, беркута та інших рідкісних тварин та птахів.

Одним з цікавих природних утворень заповідника є карстовий міст. Точних відомостей про час його утворення немає. Проте існує припущення, що утворився він в той час, коли Карпати були морським дном. Дістатися до карстового мосту складно, оскільки дороги до нього дуже погана, а стежкою проходить не більше декількох тисяч туристів.

Карстровий міст
Карстровий міст

Перлиною Закарпаття, що входить до Карпатського біосферного заповідника є Долина нарцисів. Вона розташувалася недалеко від м. Хуст. Це єдине місце в Європі, де нарцис росте масово і ним можна вільно помилуватися. Саме тому сюди щороку у період цвітіння нарцисів з’їжджаються тисячі туристів.

Долина нарцисів
Долина нарцисів

У цьому заповіднику можна також помилуватися найвищим водоспадом каскадного типу в Карпатах, водоспадом Труфанець. Він є не лише одним з найвищих водоспадів, а й одним з наймальовничіших водоспадів такого типу.

Водоспад Труфанець
Водоспад Труфанець

Струківська церква, що розташована у смт. Ясіння, вважається найунікальнішою в Україні. Вона побудована у 1824 році без жодного цвяха, а всередині зберігся рідкісний іконостас. Разом з іншими церквами Карпат Струківська церква входить до переліку об’єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Карпати вміють вражати, особливо якщо відійти від туристичних маршрутів. Адже ж можна замінити похід на Говерлу підйомом на Піп Іван чи Петрос.

Схожі статті

“За 30 хвилин у мене була сукня”: американка вийшла заміж у лікарняних простирадлах прямо під час пологів

Чого тільки не трапляється у світі, ми постійно дивуємося дивовижним історіям людських життів. Сьогодні портал Сенсація розповіст про унікальне весілля у пологовому.

Індонезієць, не знаючи того, взяв за дружину чоловіка: як це можливо і як “наречена” змогла приховати обман?

Чоловік зміг обкрутити довкола носа не тільки закоханого, а й усю його родину. Правда спливла лише на 12 день після весілля та не на жарт вразила індонезійця.

Сіамські близнючки розповіли про їхні романи: одну приваблюють чоловіки, а друга в них не зацікавлена

19-річні Міа та Лія розуміють, що приватне життя має залишатися приватним. Але щоб незнайомці не турбували інших, вирішили розповісти про те, як це - бути сіамськими близнючками.

Родина стала відомою на весь світ та допомогла вченим: неймовірна історія “чоловіка-вовка” та його рідних

Подібні випадки були не одноразово зафіксовані в історії. Проте, це вперше, коли ген "волохатості" дістався декільком членам однієї родини.

Подружня пара під час ремонту знайшла скарб на власній кухні: сума грошей, що кардинально змінила їхнє життя

Ця знахідка з ніг на голову перевернула їх життя. Тепер, пара зможе завершити ремонт та віддати борги не чекаючи на наступну заробітну плату.

Справжня Рапунцель: українка встановила рекорд з найдовшого волосся у світі та розповіла, як доглядає за ним

Українка ніколи не відрізала своє волосся та дуже пишається своїм досягненням. Вона вважає, що це її родзинка, яка може надихати інших жінок.