Парк «Сколівські бескиди», якого не торкнулася людина

Сколівські бескиди – природний парк, розташований у Східних Карпатах з рідкісними тваринами і рослинами.

Ідея парку визрівала давно, але створений він був у 1999 році. На території парку можна побачити не лише рідкісних представників флори та фауни, а й помилуватися горами й доторкнутися до історії краю.

На території парку прокладені туристичні маршрути, що ведуть до найбільших природних пам’яток Бескидів: гори і монастира Парашка та наскельного міста-фортеці Тустань. Окрім туристичних, на території парку є й екологічні стежки, що ведуть до джерел мінеральної води, водоспаду та річки Кам’янка, старовікових лісів та Тустані.

Оскільки з Тустанню пов’язано багато маршрутів, варто трохи розповісти про це місто-фортецю. Тустань було збудовано на трьох скельних масивах поблизу села Урич Львівської області. Воно вважається природною, археологічною та історичною пам’яткою, яка з 1984 року охороняється як комплексна пам’ятка природи «Скелі Ямненського пісковика з руїнами середньовічної фортеці».

Місто-фортеця Тустань
Місто-фортеця Тустань

Тустань приваблювала дослідників ще з  ХVIII ст. добре збереженими дерев’яними конструкціями, що датуються Х ст. На скелях, де розташоване місто-фортеця археологи виявили велику кількість, найбільшу в Карпатах, зображень-петрогліфів.

Самі скелі, на яких розташована Тустань показують всі етапи формування Карпатських гір. На їхніх вершинах можна побачити рідкісних представників карпатських рослин.

На території лісництв можна помилуватися старовіковими лісами, де зростають явори, буки та ялівець. Ці ліси унікальні тим, що росли виключно під впливом природи. Їх вік коливається в межах 165-185 років, а висота дерев сягає 30 метрів.

Якщо пощастить, тут можна зустріти зубрів, великих тварин, популяцію яких було повністю відновлено.

Зубри
Зубри

У місті Сколе можна помилуватися рукотворними пам’ятками архітектури та садово-паркового мистецтва. Однією з них вважається палац баронів Гредлів, який був побудований у стилі необарокко. Поруч з палацом є парк, який разом з палацом був закладений в середині ХІХ ст.

Ще однією пам’яткою цього місця є могила касира. Історія цієї  могили пов’язана з вбивством касира одного з лісових магнатів. Він, везучи гроші, щоб розплатитися з лісорубами, був вбитий нападниками, які намагалися відібрати плату. Міст, де сталася подія назвали «чортовим», а мешканці поставили на в’їзді до села символічну могилу з каменів і огородили її металевою огорожею.

Парк «Сколівські Бескиди» вражає первозданною природою та великою кількістю пам’яток природного та рукотворного походження.

Схожі статті

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?

Відома іспанська акторка показала фото своєї доньки, батьком якої є її рідний син: як таке можливо?

Акторка показала фото однорічної доньки та зауважила, що вона цілковита копія свого батька. Подробиці історії читайте у матеріалі порталу Сенсація.