Хто з відомих українців носить легендарне прізвище Жадан з великою історією: культурне відродження України

Прізвище Жадан несе собою величезну історію українського народу ще з 1856 року, коли було запроваджено кріпацтво та люди не мали права на волю, воно було лише у князів, царів та політичних діячів.

Багато років тому, ще у 19 сторіччі була така історична постать як Андрій Жадан – він був кріпаком, який з самого дитинства працював та не мав голосу, але коли він досяг відповідного віку, викупив себе та поїхав працювати та заробляти гроші на викуп своїх родичів, які також були кріпаками. Роки йшли й Жадан став справжнім мільйонером. Але за своєю родиною він приїхав занадто пізно. Проте знайшов кохання у вигляді простої кріпачки. Ця історія життя людини-легенди яскраво примальовується у серіалі “Кріпосна”, який засновано на реальних подіях. З тих часів прізвище Жадан вважається історично-важливим для українського народу.

Нині в українському культурному світі існує аж дві людини, які гордо носять це прізвище та пишуть історію у нових реаліях. Цікавим збігом є те, що обидва ці чоловіки є поетами.

Сергій Жадан

Український поет, музикант, прозаїк та соліст гурту “Жадан і собаки” Сергій Жадан є досить відомою особистістю у творчих колах. Крім того, що його книги та збірки віршів мають шалений успіх серед українського народу, він ще і є автором пісень для свого гурту, який дає концерти містами України. Також, зовсім нещодавно Сергій знявся у кліпі Христини Соловій на пісню “Юність”. Тож, це гідний приклад прізвища Жадан, яка має неймовірно багату історію.

Андрій Жадан

Повний тезка людини-легенди Андрій Жадан також є українським поетом. Взагалі Андрій працює з цифрами, а ось поетом став за покликом душі. Чоловік пише прозу та викладає свої твори у соціальних мережах, а також влаштовує творчі вечори, на яких збирається багато однодумців. Таким чином Жадан пише нову історію України, адже його вірші вже є історією.

Схожі статті

Їй вже 42: як склалася доля і як сьогодні виглядає українська дівчинка-мауглі Оксана Малая (ФОТО)

Свого часу історія знаменитої дівчинки-Мауглі вразила всю країну, а обличчя героїні тисячі сюжетів знали абсолютно всі. Що з нею стало після отримання такої слави?

Народила в 11 і в 14: як склалася доля наймолодшої мами України та як сьогодні виглядають її діти (ФОТО)

20 років тому Надія Гнатюк стала наймолодшою матір'ю в країні. Дівчина народила малюка в 11 і одразу ж стала знаменитістю на батьківщині. Як вона поживає зараз?

Їм скоро буде по 8 років: як склалася доля і як сьогодні виглядають одеські п’ятернята та їхня мама (ФОТО)

2016 року в мережі прогриміла новина про те, що в Одесі жінка народила 5 дітей. Про неї знімали безліч сюжетів, писали на різних платформах, але щастя йшло за руку з бідою.

Новий законопроєкт про мобілізацію: хто має право на відстрочку, електронні повістки та що буде з ухилянтами

Український уряд вніс новий законопроєкт до Ради, який стосується мобілізації, обмежень по відношенню до ухилянтів та відстрочки. Детальніше в нашому матеріалі.

Водії, будьте пильними: змінилося важливе правило дорожнього руху в Україні. Що тепер під забороною?

На жаль, багато керманичів нехтують правилами зупинки свого авто. Вони не замислюються над тим, що невірно припаркований автомобіль створюватиме перешкоди іншим учасникам дорожнього руху