Водії, будьте пильними: в Україні скасовують важливе правило дорожнього руху. Що змінюється з 1 травня 2023?

У зв'язку зі зміною погодних умов, а також збільшенням тривалості дня правила дорожнього руху включають скасування одного з пунктів з 1 травня. Як це працює дізнайтеся в нашій статті.

Як відомо, з настанням холодної пори року, а саме з 1 жовтня всім автомобілістам, які виїжджають за межі населених пунктів, потрібно у світлий час доби включати денні ходові вогні чи ближнє світло. Таким чином знижується рівень дорожньо-транспортних пригод, що виникають на заміських дорогах через погану видимість.

В Україні скасовують важливе правило дорожнього руху

В Україні скасовують важливе правило дорожнього руху

У київському управлінні Нацполіції стверджують, що подібні норми мають превентивний характер і мають знизити рівень дорожньо-транспортних пригод, підвищуючи видимість транспортних засобів на заміських дорогах. Дане правило є обов’язковим для автомобілістів у період з 1 жовтня до 1 травня.

Саме в цей період, за словами чиновників, видимість на магістралях істотно падає через несприятливі погодні умови. При швидкості їзди до 100 км/год водіям досить складно в тумані розрізнити автомобіль, що рухається назустріч – з включеними фарами це зробити набагато простіше.

За діючими нормами правил дорожнього руху, у період з жовтня по травень їзда за містом із вимкненими ходовими вогнями є порушенням. За відсутності денних ходових вогнів допускається ближнє світло. Натомість з 1 травня увімкнені ходові вогні не є порушенням, але їх можна виключати.

Нагадуємо, що темний час доби, навпаки, слід віддати перевагу ближньому світлу: порушення цього правила також передбачено штраф.

Нагадуємо, що до 1 травня нехтування правилом про включені ходові вогні або ближнє світло тягне за собою штраф у розмірі до 510 грн. Такий штраф доведеться заплатити лише у випадку, якщо співробітник поліції просто зупинив порушника. Якщо з вини відключених фар сталася дорожньо-транспортна пригода, розміри штрафів істотно зростають (аж до 850 грн.). Санкція статті також передбачає можливість позбавлення на рік права керування автомобілем. При ДТП, в якому обидва автомобілі були з вимкненими ходовими вогнями, відповідальність за жорсткішу санкцію нестимуть обидва водії, незалежно від ступеня їхньої провини в аварії.

Схожі статті

Їй вже 42: як склалася доля і як сьогодні виглядає українська дівчинка-мауглі Оксана Малая (ФОТО)

Свого часу історія знаменитої дівчинки-Мауглі вразила всю країну, а обличчя героїні тисячі сюжетів знали абсолютно всі. Що з нею стало після отримання такої слави?

Народила в 11 і в 14: як склалася доля наймолодшої мами України та як сьогодні виглядають її діти (ФОТО)

20 років тому Надія Гнатюк стала наймолодшою матір'ю в країні. Дівчина народила малюка в 11 і одразу ж стала знаменитістю на батьківщині. Як вона поживає зараз?

Їм скоро буде по 8 років: як склалася доля і як сьогодні виглядають одеські п’ятернята та їхня мама (ФОТО)

2016 року в мережі прогриміла новина про те, що в Одесі жінка народила 5 дітей. Про неї знімали безліч сюжетів, писали на різних платформах, але щастя йшло за руку з бідою.

Новий законопроєкт про мобілізацію: хто має право на відстрочку, електронні повістки та що буде з ухилянтами

Український уряд вніс новий законопроєкт до Ради, який стосується мобілізації, обмежень по відношенню до ухилянтів та відстрочки. Детальніше в нашому матеріалі.

Водії, будьте пильними: змінилося важливе правило дорожнього руху в Україні. Що тепер під забороною?

На жаль, багато керманичів нехтують правилами зупинки свого авто. Вони не замислюються над тим, що невірно припаркований автомобіль створюватиме перешкоди іншим учасникам дорожнього руху