Нітрати, нітрати всюди: як вибрати якісний кавун і чому нітратомір не відображає реальної картини?

Через одне лише слово "нітрати" у людей може зникнути бажання купувати кавуни. Але навколо них є дуже багато міфів. І розповсюджує їх навіть Юрій Горбунов.

Знову літо й знову нітрати викликають занепокоєння у людей. Однак у цієї фобії немає жодного підґрунтя. Про це неодноразово розповідали різноманітні науковці, експерти та блогери. Іноді вони поєднуються в одну людину, як лікар Євген Комаровський.

Але ми опираємося виключно на перевірені наукові дослідження та факти. І перше, що потрібно знати, — важливість нітратів для рослин. Так, вони не просто є забаганкою фермерів чи виробників, а необхідною складовою для ефективного зростання.

Та найцікавішим є те, що нітрати — не є злом і для людини. Звісно, надвисока концентрація здатна спричинити шкоду. Але це стосується будь-яких сполук. В помірних кількостях нітрати навіть корисні, а в аптеках можна зустріти препарати, в яких вони є однією зі складових.

Але ж тестер світить вам червоним та попереджає про високий вміст нітратів. Тобто кавун їсти не можна. Навіть Юрій Горбунов демонструє це у власних соціальних мережах. Він же не буде розповсюджувати неперевірену інформацію на широку аудиторію?

Юрій Горбунов демонструє роботу тестеру нітратів на кавуні
Юрій Горбунов демонструє роботу тестеру нітратів на кавуні

При всій повазі до Юрія Горбунова, він не є науковцем. І його не менш прекрасна дружина Катерина Осадча теж не може підказати йому правильну відповідь, бо також працює на телебаченні, а не в лабораторії. А суть роботи тестерів вказана в їхній же інструкції: вимірювання солей.

Саме всіх солей, включаючи хлориди, нітрити та сульфати, а не виключно нітрати. Тобто результати тестера демонструють просто електропровідність. І якщо ви будете тестувати кілька разів в одному місці чи різних, то завжди отримаєте різні результати.

Якщо ви хочете дійсно перевірити наявність в кавуні шкідливих нітратів, то для цього вам знадобляться специфічні смужки-тестери, які реагують лише на них. Але запевняємо, що з високою ймовірністю результат буде не лише в межах норми, а ідеальним.

Що ж робити? Просто насолоджуйтеся хорошою їжею. І перейматися потрібно не через нітрати, а через недостатньо смачний кавун. Але завдяки простим та перевіреним рекомендаціям ви легко зможете обрати якісну гарбузину.

Експерти розповіли про справжній вміст нітратів в кавунах
Експерти розповіли про справжній вміст нітратів в кавунах

Дієві поради для вибору якісних кавунів

Купувати такий товар потрібно тільки у перевірених продавців. Ідеальним місцем завжди є супермаркети, які уважно вивчають постачальників перед складанням договору. Та навіть у цьому випадку важлива обачність. В жодному випадку не купуйте побиті кавуни. Навіть за зниженою ціною. Дрібні пошкодження можуть не вплинути на смак, та краще не ризикувати.

Оглядаючи кавун, зверніть увагу на розмір жовтої плями. Вона з’являється на стороні, якою плід лежав на землі. Більша пляма свідчить про довше дозрівання. При цьому шкірка має бути тьмяною, що свідчить про стиглість. Блиск — ознака того, що кавун зірвали зарано. Також, оглядаючи гарбузину, зверніть увагу на її форму. Вона повинна бути симетричною, оскільки нестандартна форма може відобразитися на смаку та текстурі.

Звісно ж, можна постукати кавун, щоб перевірити його стиглість:

  • глибокий звук — ідеальний стан;
  • глухий чи рівний — перезрілий;
  • високий звук — недостатньо стиглий.

Також звертайте увагу на вагу. Чим важче кавун при тих же розмірах, тим соковитішим та смачнішим він буде.

Перевірити стиглість кавуна можна легеньким постукуванням по ньому
Перевірити стиглість кавуна можна легеньким постукуванням по ньому

Схожі статті

Цю вправу обожнюють Оля Полякова та Тіна Кароль: всього 5 хвилин на день, щоб побачити прес вашої мрії

Ви та спорт — це повні протилежності? Є одна вправа, яку обожнюють навіть Оля Полякова та Тіна Кароль, яка практично не вимагатиме від вас зусиль для її виконання.

Зайва вага буде танути на очах: виключіть зі свого раціону всього 1 поширений інгредієнт, щоб почати худнути

Багато людей мріють про стрункість. Важка робота в спортзалі, різноманітні дієти. Це може виснажувати, не даючи бажаного результату. Але насправді всього можна досягти значно простіше, ніж здається.

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Експерти поділились, яка каша є найкориснішою: гречка, вівсянка чи перловка – що найкраще сприяє схудненню

Сьогодні ми детально розповімо вам про користь та переваги найпопулярніших круп, які є доступними для кожної людини. Експерти назвали найкориснішу кашу.