Як підготувати організм до зими: поради лікарів

Зима – це важкий час для нашого організму, тому до неї варто підготуватися заздалегідь.

Половина осені вже позаду, і нас чекає, мабуть, найважча пора року – зима. Як підготувати свій організм, щоб пережити її без хвороб і гарно почуватися всю зиму – розказуємо в цій статті.

Які зміни відбуваються в організмі взимку

Зима – сезон застуд. Всі навколо чхають і кашляють, а тому існує великий ризик підхопити в кращому випадку сезонну застуду, а в гіршому – вірус грипу чи коронавірус.

Уже восени зменшується вміст в крові імуноглобулінів, лімфоцитів і моноцитів, і як наслідок знижується імунітет. Позначається на нашому організмі і недостатня кількість сонячного світла, і менше надходження вітамінів і мінералів з їжею.

Страждає в холодну пору і місцевий імунітет: на морозі кровоносні судини звужуються, і слизова оболонка носових ходів стає більш вразливою перед вірусами.

Перепади атмосферного тиску і температури повітря позначаються на роботі серцево-судинної системи. До того ж серцю в холоди доводиться працювати з посиленим навантаженням, щоб тримати всі органи в теплі і ганяти кров по судинах, звужених під впливом холоду. Від цього може збільшуватися пульс і підніматися артеріальний тиск.

Короткий світловий день і брак ультрафіолету позначаються на настрої і життєвому тонусі.

Від морозу на вулиці і сухого повітря в приміщенні страждає шкіра, яка стає сухішою.

У холодну пору року сповільнюється метаболізм. На талії з’являється кілька зайвих сантиметрів, а в крові може підскочити рівень холестерину.

Додаємо сюди ризик переохолодження, погіршення кровопостачання рук і ніг і як наслідок небезпека отримати обмороження.

Проте якщо підготуватися до холодів заздалегідь, то сезонних неприємностей можна уникнути.

Як допомогти організму пережити холоди

В першу чергу необхідно подбати про імунітет. Лікарі радять зробити вакцинацію від грипу.

Зміцнити імунітет допоможуть вітаміни, причому не тільки аскорбінова кислота, яка традиційно вважається засобом для підняття імунітету, але і вітаміни групи В, а також вітаміни А, D і Е і мікроелементи: селен, цинк, залізо, калій і магній.

Омега-3 жирні кислоти, що містяться в риб’ячому жирі і нерафінованій лляній олії, також важливі для імунітету, а ще вони допомагають підтримувати нормальний рівень холестерину і покращують роботу мозку.

Правильне харчування
Правильне харчування

Якщо ви здорові, можна використовувати природні імуностимулятори, наприклад, ехінацею.

Не забувайте гуляти на свіжому повітрі і загартовуватися. Вирушаючи на прогулянку, одягайтеся по погоді, носіть водостійке взуття і не забувайте про шапку і рукавиці. Гуляючи по засніжених вулицях в сонячний день, бережіть очі: промені сонця, що відбиваються від снігу, можуть викликати дискомфорт.

Додайте в своє життя більше активності. Купіть абонемент в тренажерний зал, займіться танцями або будь-чим, що подарує позитивні емоції і допоможе підтримати фізичну форму.

Висипайтеся. Намагайтеся лягати спати в один і той же час, не засиджуватися перед сном біля комп’ютера і відводити на нічний сон не менше восьми годин на добу.

Випивайте достатню кількість води, щоб допомогти ниркам виводити зайві солі, і уберегти від зневоднення шкіру і слизові.

Намагайтеся підтримувати достатню вологість повітря в приміщенні. Використовуйте зволожувачі повітря або, як мінімум, час від часу вішайте на гарячий радіатор вологий рушник. Не ставте ліжко поруч з радіатором опалення.

Промивайте ніс фізрозчином, тим самим ви убережетеся від вірусів і зволожите слизову. У сезон застуд користуйтеся оксоліновою маззю.

Додайте в раціон кисломолочні продукти, квашену капусту і достатню кількість фруктів і овочів, щоб підтримувати мікрофлору кишечника.

Намагайтеся проводити більше часу на сонці, а ввечері включайте яскраве світло. Даруйте собі приємні емоції, зустрічаючись з рідними і друзями і влаштовуючи маленькі свята.

Схожі статті

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.

5 трендів манікюру, які повернуться в моду цієї весни: акварель, натуральні кольори, краса в простоті (Фото)

Сьогодні ми розкриємо вам всі нові тенденції в дизайні манікюру. Деякі тренди повернулись в моду саме цієї весни, тож обирайте найкращий дизайн на ваш смак.

Просто додай це у шампунь: блискуче волосся без посічених кінчиків і сивини гарантоване. Копієчний засіб

Посічені кінчики - не лише косметична проблема, а й ознака того, що волосся потребує додаткового догляду. Пропонуємо до вашої уваги основні причини посічених кінчиків та лайфхаки для відновлення.

Просто додай це у шампунь: глянцеве волосся без посічених кінчиків гарантовано. Салонний догляд вдома

Мати шикарне волосся, наче з обкладинки, — це мрія багатьох людей. Комусь пощастило отримати його від народження, а для когось це щоденна тинанічна робота.

Чому не можна стригти самого себе: народні прикмети, пов’язані з волоссям, та їх пояснення

Стрижка волосся – це завжди особливий момент для кожної людини. Переважно зробити зміни в зачісці наважуються в якийсь із доволі складних періодів життя.

Шкіра, як шовк: поради від українських та голлівудських зірок – Дорофєєва, Полякова, Еністон, Йохансон та інші

Знайти дієвий метод догляду за шкірою для досягнення ідеального результату — завдання не з простих. Втім українські та голлівудські зірки поділились своїми робочими лайфхаками.