Не обов’язково коронавірус: всі причини втрати нюху

Одним із характерних симптомів COVID-19 лікарі називають втрату нюху і смаку. Однак, не завжди втрата нюху зумовлена коронавірусом.

200 мільйонів нюхових клітин можуть зрадити нас в одну мить, якщо ми раптом зазнаємо агресивного нападу руйнівних вірусів чи бактерій. В таких випадках людина втрачає можливість розрізняти запах.

Аромат кави та свіжоспеченого, ще гарячого духмяного тістечка залишаються у спогадах, ранок не дарує бадьорості і якщо до цієї втрати додається ще й втрата смаку то першою думкою, котра миттю пронизує мозок, є власне переконання у початку захворювання на Covid-19.

Так, адже саме втрата нюху та смаку є найбільш поширеними симптомами хвороби, викликаної збудником SARS-CoV-2 з китайського міста Ухань.

Однак чи справді втрата можливості сприймати всю гамму запахів є ознакою зараження лише новим штамом коронавірусу?

Чи можуть бути інші причини? Так. І їх досить багато.

Аносмія (повна втрата нюху) та гіпосмія (часткова втрата нюху до деяких речовин) мають безліч причин для виникнення.

Фізіологічно аносмія проявляється внаслідок появи перешкод на шляху проникнення пахучих молекул до рецепторів або внаслідок руйнування нейроепітелія, або через руйнування шляхів проходження нервових сигналів по нерву до відповідних ділянок головного мозку.

Причини можуть бути найрізноманітніші.

Наприклад, внаслідок перенесеної черепно-мозкової травми. Досить часто подібне трапляється, якщо було завдано ударів в потиличну зону черепа.

Іноді лікарі діагностують наявність злоякісних новоутворень в носоглотці, котрі побіжно призводять до втрати нюху. Або наявність поліпів та їхнє розростання, що часто потребує хірургічного втручання.

Ще однією з частих причин втрати нюху профільні лікарі називають згубну звичку до тютюнопаління. Продукти спалювання цигарок активно руйнують чутливі до сприймання запахів клітини носа та призводять до їх деградації. Крім того, знищується слиз, котрий має захищати ці чутливі клітини від агресивних зовнішніх впливів. Таким чином здатність сприймати запахи у тих, хто активно курить, знижується до критичних рівнів.

Потрапляння отруйних токсичних речовин до організму також провокує втрату нюху. Такі хімічні сполуки як акрилат та метакрилат, хімічний елемент кадмій здатні повністю позбавити людину одного з основних відчуттів.

Серед переліку причин аносмії зазначають також звичку зловживати ліками — в першу чергу всілякими носовими спреями і назальними каплями.

Втрата нюху
Втрата нюху

Деякі специфічні захворювання, такі як хвороба Паркінсона чи Альцгеймера, також можуть призвести до аносмії, зрештою, як і вікове старіння організму загалом.

До речі, нюх і здатність відчувати біль тісно пов’язані між собою, бо мають, як вбачається з досліджень, спільний канал передачі нервових імпульсів.

Отже, як бачимо, втрата можливості насолодитись ароматами зовсім не є, автоматично, наслідком вірусного захворювання, котре вже майже рік вимучує населення планети.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.