Ком в горлі: коли він виникає і про які хвороби сигналізує

Дискомфорт при ковтанні і диханні, відчуття стороннього тіла - так пацієнти описують свої скарги.

Ком у горлі – неприємне відчуття, ніби в горлі є щось зайве та здавлює. Він заважає людині нормально ковтати й вільно дихати. Лікарі-ендокринологи попереджають – цей симптом не тільки неприємний, а й небезпечний, він може свідчити про серйозні хвороби, що потребують негайного лікування.

Перше, що можна запідозрити при таких скаргах, це проблеми з щитовидною залозою. Людина починає її «відчувати», якщо орган значно збільшений, в результаті чого стискаються навколишні тканини.

Можливий аутоімунний тиреоїдит, деякі пацієнти відчувають початок або погіршення аутоімунного запалення в залозі.

Ком в горлі може також вказувати на вузлові утворення і кісти, якщо в них відбуваються швидкі зміни – наприклад, крововилив. Щоб перевірити стан щитовидки, необхідно пройти УЗД і здати аналізи на гормони: ТТГ, вільні Т3 і Т4, антитіла до ТПО і ТГ.

Ком в горлі
Ком в горлі

Ком в горлі може відчуватися при ГЕРХ, коли вміст шлунка надходить в стравохід і пошкоджує слизову стравоходу. Хворого будуть турбувати першіння, осиплість голосу, приступи кашлю. В цьому випадку варто пройти фіброгастроскоп та консультацію гастроентеролога.

Хронічні уповільнені захворювання ЛОР-органів – фарингіт, хронічний тонзиліт, скупчення слизу – також можуть давати відчуття кома і дискомфорту в горлі. Для виключення таких патологій слід звернутися до ЛОР-спеціаліста.

Ще однією причиною може бути неправильне розташування під’язикової кістки. Кісточка розташована під язиком, до неї кріпиться багато м’язів і зв’язок. Неправильне її розташування може викликати дискомфорт у горлі. Впоратися з цією проблемою допоможе остеопат.

Ком в горлі також може з’явитися через сильне психоемоційне напруження. Дискомфорт виникає через хвилювання, може супроводжуватися сухим кашлем, сухістю в роті, втратою голосу. Буває, що так проявляється депресія. У такому випадку людині потрібна допомога психотерапевта.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Експерти поділились, яка каша є найкориснішою: гречка, вівсянка чи перловка – що найкраще сприяє схудненню

Сьогодні ми детально розповімо вам про користь та переваги найпопулярніших круп, які є доступними для кожної людини. Експерти назвали найкориснішу кашу.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.

5 трендів манікюру, які повернуться в моду цієї весни: акварель, натуральні кольори, краса в простоті (Фото)

Сьогодні ми розкриємо вам всі нові тенденції в дизайні манікюру. Деякі тренди повернулись в моду саме цієї весни, тож обирайте найкращий дизайн на ваш смак.