Які вправи корисні при варикозі, а які – шкідливі: рекомендації лікарів

Список вправ, які можна і не можна робити при варикозній хворобі.

Варикозне розширення вен  – підступна хвороба, яка з віком розвивається в багатьох жінок і чоловіків. Лікарі-остеопати попереджають, що при варикозі деякі вправи можна робити, а деякі – навпаки, не варто.

Водночас, експерти стверджують, що втома ніг і судинна сіточка ще не свідчать про наявність у людини варикозу. Однак хвороба молодшає: за офіційною статистикою, варикоз трапляється у 60% людей. Серед них чимало молодих жінок і навіть підлітків.

Отже, при варикозі або його ознаках протипоказані присідання з вагою, інтенсивні силові тренування в залі, біг по асфальту, легкоатлетичні стрибки і серйозний велоспорт. Адже якщо стінки судин людини ослаблені, це може погіршити ситуацію, тому що йде навантаження на венозну мережу.

Щоб поліпшити кровообіг в нижніх кінцівках, остеопати рекомендують наступні вправи. В положенні стоячи підніматися на носочки і опускатися на п’яти; по черзі піднімати ноги і «малювати» кожною цифру 8. Також корисний марш на місці і присідання без навантаження. Руки потрібно витягнути вперед, коліна не повинні виходити за ступні.

Варикоз
Варикоз

А ці вправи ефективні для ступень. Перша – лежачи або сидячи піднімати ступні вище колін і «малювати» кола пальцями. Рухатися повинен тільки голеностоп. Вправа друга – максимально тягнути носок до себе. Третя – повороти ступень назовні і одна до одної.

Водночас варто пам’ятати, що покращувати кровообіг потрібно не тільки в ногах, а й у всьому організмі. Тому лікарі радять робити вправи для шиї, попереку, тазу.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.