Сезонний грип в дорозі: яких штамів чекати та як ефективно підготуватися до зустрічі

Нам би зиму перебути та весну протриматися… Медики попереджають про сезонний грип та закликають вакцинуватися.

Щороку на кінець вересня — початок жовтня епідеміологи та інфекціоністи розгортають широку інформаційну кампанію про необхідність щеплення від грипу. Цьогоріч ситуація ускладнена ще й тим, що сезонний грип буде протікати на тлі китайського Sars-CoV-2. Ніхто не може передбачити наслідки, бо дослідження на взаємодію вірусів не велися.

Sars-CoV-2-сезонний грип-ГРВІ: спільне і відмінне

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україну цього сезону накриють чотири “сезонних” штами вірусу грипу типів А і В. З них українцям відомий лише подібний A/Guangdong-Maonan / SWL1536 / 2019 (H1N1) pdm09. Три інших – подібний A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2); подібний B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage); подібний B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage), – оновлені. А це означає, що минулорічні щеплення не вбережуть від інфікування.

Ось чому варто убезпечити себе принаймні від сезонного грипу.

Що варто знати про сезонний грип?

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко обіцяє, що вакцина в Україні з’явиться вчасно. Щоправда, державним коштом щепитимуть лише тих, хто перебуває у групі ризику – медиків, працівників поліції, держслужбовців. Решта змушені придбати вакцину в аптеці і прийти з нею до сімейного лікаря, де й введуть правильно ін’єкцію.
Коштуватиме вакцина орієнтовно 300-350грн.

Вакцинуватися добре у жовтні, але можна й пізніше. Термін, протягом якого організмом виробляються антитіла – два тижні. Але, саме у цей період треба бути пильним і не підхопити вірус грипу. Найвищий рівень антитіл до вірусу грипу формується через півтора-два місяці. після вакцинації

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Експерти поділились, яка каша є найкориснішою: гречка, вівсянка чи перловка – що найкраще сприяє схудненню

Сьогодні ми детально розповімо вам про користь та переваги найпопулярніших круп, які є доступними для кожної людини. Експерти назвали найкориснішу кашу.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.

5 трендів манікюру, які повернуться в моду цієї весни: акварель, натуральні кольори, краса в простоті (Фото)

Сьогодні ми розкриємо вам всі нові тенденції в дизайні манікюру. Деякі тренди повернулись в моду саме цієї весни, тож обирайте найкращий дизайн на ваш смак.