“Хресту Твоєму поклоняємось, Владико “. Для чого поклонятися Хресту?

Про це запитуємо у отця Віктора Мельника, адміністратора храму святого Миколая і блаженномученика О.Ковча, що у місті Перемишляни на Львівщині.

Апостол Петро у Першому посланні до коринтян каже: «Бо слово про хрест – глупота тим, що погибають, а для нас, що спасаємося, сила Божа» (Кр:1:18,19).

Практикуючий християнин, споглядаючи на Хрест, завжди буде відкривати щось нове, бо Хрест поєднав дві непоєднувані речі – смерть і життя вічне. Таємницю, яку людина своїм розумом осягнути неспроможна  – тайну відкуплення людського роду через смерть на ньому Ісуса Христа. Ця таємниця не має дна, але її можна пізнавати  за допомогою певних практик, які  в житті Церкви мають свою тисячолітню історію.

Поклоняючись Хресту, а Свята Церква, крім празника Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, який належить до дванадцяти найбільших християнських свят і який сьогодні обходимо,  вшановує його ще у Хрестопоклінну неділю, християнин зобов’язаний уважно слухати під час богослужінь молитовні тексти, які допоможуть більше пізнати і глибше відчути таємницю Хреста.

Святі отці в основу практик свого духовного життя ставили метанію – глибокий поклін, коли рукою торкаємося підлоги. Як вони пишуть, від метаній серце людини м’якне, розчулюється і тоді вона здатна більше відчути жертовність Ісуса Христа.

Тобто, беручи участь у богослужіннях на честь вшанування Святого Хреста через видимі знаки людина доторкається невидимого Бога. І зв’язком у цьому є обряд, коли ми виконуємо ті чи інші практики.

Поклоніння Хресту

Поклоніння ХрестуРівень духовного зростання людини, пізнання  таємниці Хреста буде формуватися шляхом її  відкритості, віри у те, що вона робить, бо насправді  дії, які вона робить – усе це робить перед самим Христом, виражаючи Йому пошану і подяку. І, очевидно, за таку жертву Господь більше себе відкриває.

Але, крім особистих змін, які людина здатна відчути, практикуючи поклоніння Животворящому Хресту, вона набуває ознак і функцій, подібно апостолам. Бо, роблячи це, подає гарний приклад усім, хто навколо нас − нашим рідним і  близьким, співробітникам і всім, з ким спілкуємося. Але найперше –  нашим дітям. І, можливо, що й вони заохотяться також пізнати Хрест.

Адже, кладучи на собі знак хресного знамення – напочатку нового дня чи після його завершення, перед і після їжі, перед навчанням чи перед початком якоїсь праці або по її завершенні, ми кожен раз визнаємо свою віру у нашого Спасителя.

Прецінь,  крім того, що Хрест є одним із символів зовнішнього вияву нашої віри, він  є знаком нашого спасіння, нашої підмоги у щоденному випробуванні, знаком звільнення від усього, що є зайвим у нашому житті і  знаком безумовної любові.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.