Молитва “Отче наш” або Господня молитва

Це універсальна молитва якою можна молитися у будь-який час і у всяких потребах. Саме тому, що своїх учнів і нас навчив її сам Господь наш, Ісус Христос.

Про цей випадок згадує євангеліст Лука (Лк. 11:1). Більше дізнаємося з Євангелії від Матвія.

«А як молитеся, то не будьте, як ті лицеміри, що люблять ставати й молитися по синагогах та на перехрестях, щоб їх бачили люди. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою!
А ти, коли молишся, увійди до своєї кімнати, зачини свої двері, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно. А як молитеся, не проказуйте зайвого, як ті погани, – бо думають, ніби вони будуть вислухані за своє велемовство. Отож, не уподібнюйтеся їм, бо знає Отець ваш, чого потребуєте, ще раніше за ваше прохання!
Ви ж моліться отак: «Отче наш, що єси на небесах! Нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні. І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. I не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є царство, і сила, і слава навіки. Амі́нь». «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний» (Мф. 6.5-14).

Ця коротенька молитва «Отче наш» вмістила у собі все, що людині потрібно для життя тут, на землі, і для спасіння у небі. У ній визнаємо Бога нашим Небесним Отцем. Просимо про пожиток. Перепрошуємо за скоєні гріхи, які вчинили свідомо чи несвідомо, і які є образою для Бога. Просимо про заступництво і покровительство. Укінці засвідчуємо свою вірність і відданість.

З молитви «Отче наш» розпочинаються всі богослужіння у різних християнських деномінаціях, вона є частиною Святої Літургії. Латинською мовою звучить так «Pater noster».
Слова молитви поклали на музику багато композиторів у всьому світі. В Україні найвідоміший і найбільш використовуваний твір Михайла Вербицького, який був священником.

 

Для християн, які практикують і регулярно моляться вона є постійною розрадою, поміччю і подякою. Через неї вони невидимим каналом зв’язані із своїм Богом і Творцем, із своїм Спасителем.

«Господи, навчи нас молитися», – просять Його учні.

«Навіть якщо ми молимося багато років, ми завжди повинні вчитися. Молитва людини, оте прагнення, яке настільки природньо зроджується в її душі, є, можливо, однією з найнезглибиміших таємниць у всесвіті, – завважує Папа Римський Франциск у своїй катехизі про молитву «Отче наш».

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.