Страсна п’ятниця: що можна і чого не можна робити у цей день та як правильно просити прощення за свої гріхи

Страсна п'ятниця — особливий день для кожної віруючої людини, який необхідно провести правильно.

Страсна п’ятниця – один з найбільш значущих і сумних свят для справжніх християн. Цей день має безпосереднє значення для релігії, адже саме з нього почалася історія тієї церкви, яку ми знаємо зараз.

Історія та традиції

Зображення взяте на просторах мережі.

В основі свята лежить Воскресіння Христа, але субота – це саме день розп’яття. День, в який Ісус переніс безліч мук для того, щоб людство продовжило своє життя на землі і пошук істинного Бога. У Страсну п’ятницю діє безліч різних законів і правил. Їх варто знати і дотримуватися дуже точно – це допоможе покласти початок щасливого року. Головна подія, пов’язана з історією цього дня, – це розп’яття Сина Божого. Всі ми знаємо, що Ісус був несправедливо засуджений, відданий, але стійко виніс усі муки, які були йому призначені. Він заздалегідь знав про свою долю, а тому міг уникнути покарання, але не зробив цього.

Зображення взяте на просторах мережі.

П’ятниця – останній день, коли він завершував свою місію Спасителя безпосередньо в образі людини. Христос переніс не тільки фізичні муки — він відмовлявся від вина, хоча воно могло полегшити його страждання. Дню його страти передувала Таємна Вечеря, на якій Ісус розповів своїм учням, що з ним станеться, повідав і про воскресіння.

Ті люди, які істинно вірили в Христа, чекали дива Воскресіння і знали, що історія не закінчиться тільки розп’яттям. Страсна п’ятниця для кожного віруючого – це символ випробувань, але не тільки самого Сина Божого, а простої людської віри.

Обов’язковий момент цього дня – відвідування всіх трьох служб у церкві: ранкової, денної та вечірньої. У ці дні такі заходи проходять особливо пишно. Якщо є можливість, люди відправляються в великі церкви, де є можливість спостерігати красиве дійство.

Прикмети

  • Похмура Страсна п’ятниця – вірна ознака того, що урожай буде з великою кількістю бур’янів. Особливо це стосується зернових культур.
  • Бджіл у цей день не можна перевозити. Бджолярі повинні відкласти цю задачу, інакше вся бджолина сім’я може загинути.
  • Якщо вечірній і нічний небо в цей день всипане великою кількістю зірок, варто очікувати рясного врожаю.
  • Страсна п’ятниця – кращий день в році для відлучення дитини від грудей матері. Малюк обов’язково буде здоровим і міцним.
  • Якщо потрібно захистити себе або свою близьку людину від злих сил, в цей день потрібно освятити в церкві колечко, а потім носити його самостійно або подарувати іншій людині.
  • Страсна п’ятниця — найгірший день щоб плювати на землю. В цей день ні в якому разі не можна – після цього вчинку вищі сили можуть відвернутися від людини.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.