Топ 3 поради від Терези Авільської, святої і Вчительки Церкви, як зосередитися на молитві

Нам всім знайомий стан розсіяності, коли не можемо зосередитися на молитві. Містичка свята Тереза Авільська у своєму творі «Книга життя» ділиться цінним досвідом щодо того, як втримати увагу на тому, про що молишся.

Користуйся молитовником або заздалегідь написаним текстом

Вчителька Церкви свята Тереза Авільська каже, що коли приступала до молитви з книжкою, то зосереджувалася на тексті і всі сторонні думки її покидали. Вона називає молитовник “захистом і щитом” від таких випадкових думок, які без кінця виникають у голові з приводу різних чи то подій, чи проблем, а навіть просто від випадково кинутого на щось погляду.

Не забуваймо, що молитва – це наша розмова з Богом, Божою Матір’ю, святими. А, отже, це те, що відноситься до нашої екзистентності (унікальна особистісна сутність людини, що втілює в собі духовну, психоемоційну неповторність особи), яку творить Бог через Духа Святого Своєю  благодаттю саме у цю неповторну хвилину.

Не потрібно молитися відразу багато молитов або всі підряд. Достатньо зосередитися на одній, можливо, перечитати її кілька разів, «пропустивши через серце», порозважати над нею.

Використовуй іконки, Розп’яття, образки

Наша молитва “оживає” через образ.

Свята Тереза згадує, як часто, будучи малою, згадувала уривок з Євангелії про зустріч самарянки з Ісусом Христом. І потім, ще не розуміючи смислу – зрозуміла потім, молилася також словами тієї спраглої «Господи, дай мені пити».

Тереза радить мати при собі якийсь улюблений образок або посвячену річ, яка заставить серце відкритися на молитву.

Практикуй короткі молитви протягом дня

Свята Тереза  опирається на досвід східних аскетів і Отців Пустелі і радить упродовж дня зосереджуватися на короткій молитві, яка втихомирює розум, упорядковує нашу реакцію на зовнішні подразники, покращує настрій.

Містичка згадує, що використовувала для цього фрази з Євангелії або з молитви. Такі як, наприклад, «Царству Його не буде кінця».

Це може бути також «Господь мій пастир» або «Господи помилуй». А яку силу має коротенька молитва «Ісус – мій Бог». Дехто з богословів вважає, що вона має в собі екзортичну силу (екзорцизм – молитва на вигнання бісів).

Молитва не має бути обов’язком і примусом. Молитва має бути задоволенням.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.