10 повчань преподобного Паїсія Святогорця про молитву

Людська душа, як й фізичне тіло потребує поживи. Поживою для неї є молитва. Але, на відміну від тіла, душу не «нагодуєш» будь-чим… Преподобний Паїсій Святогорець, старець з Афонської гори ділиться власним досвідом молитви як спілкування з Богом.

Відчуй себе маленькою дитиною

Молитися потрібно  з довірою маленької дитини до мами. Так, як ти відчуваєш спокій в обіймах матері, так само маєш знаходить безпеку, втіху, невимовну любов, з’єднану з божественною ніжністю. Той, хто хоч раз відчув присутність бога на молитві, же ніколи не захоче від нього відійти.

Не обкрадай себе, не молися квапливо

Христу наша молитва не потрібна − він має всього вдосталь, молитва потрібна нам. Тому, що тільки так ми спілкуємося з ним. Якщо ти не відкриваєш своє серце і не впускаєш туди бога, то твоя молитва мертва. На це потрібний час.

Полюби молитву

Молитва – це пожива для душі. Якщо не будеш їсти, пити, то помреш фізично. Без молитви настає духовна смерть.

Приготуйся до молитви

Перед початком молитви треба розкаятися і запевнити бога у смиренні, а вже тоді можна щось просити. Як перед Святим Причастям. Там приймаємо в себе Христа і отримуємо благодать. Тут спілкуємося з Господом і знову ж, отримуємо благодать. Як митар каявся, так і ти кажи: «Господи, я не достойний, але скажи лише слово і одужає душа моя.

Правильна молитва – «це суд до суду»(Св. Іоан Ліствичник)

Коли духовно здорова людина молиться і серце її не відкривається, то має шукати причину: може когось засудив, або промайнув помисел гордості чи, може, якесь бажання негідне точить голову, яке не дає зосередитися на молитві.

Твоя праця з думкою про Бога – це вже молитва

Якщо молишся без думки про Бога, то яка ж це молитва? Але, якщо працюєш і навіть розумово, але перебуваєш у присутності бога, то перебуваєш на молитві.

Поводься так, ніби Бог завжди поруч з тобою

Старайся завжди відчувати присутність Христа, Божої Матері, святих та поводь себе так, як ніби вони тут, хоча ми їх і не бачимо тілесними очима. Повсякчас себе запитуй: те, що я зараз роблю, угодно Йому? Чого мені треба уникати, щоб не засмучувати Його?” Поступово це стане твоїм внутрішнім станом. Так розвивається і росте любов до Бога.

Не примушуй себе молитися

До молитви не має бути слова «треба». Має бути бажання зустрічі з коханим Богом і тоді молитися буде легко і просто. Схочеш з Ним ділитися усім, що думаєш, відчуваєш, усіма подробицями, і часу не помічатимеш.

Щоб був духовний дохід – має бути духовний вклад

У молитві не можна себе принуджувати, не можна на себе давити. Якщо душа хвора і не готова звершувати поклони, то може Ісусову молитву вистачить помолитися чи якийсь псалм. Якщо дитина не має апетиту, то не будеш її напихати важкою стравою. Даєш їй щось з того, що вона любить, а коли видужує, то вже їсть більше, різне. Так само поводить себе і душа.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.