4 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Православні християни продовжують підготовку до Різдва та вшановують пам'ять святої Анастасії.

4 січня православні християни вшановують святу Анастасію, яка була покровителькою вагітних жінок. Саме їй молилися при пологах, аби все пройшло добре.

Про життя святої мало що відомо. Єдине, що достеменно відомо про дівчину, так це те, що народилася і жила Анастасія в Римі. Про родину теж відомостей дуже мало. За переказами, її мати була таємною християнкою, а сама дівчина навчалася у відомого святого Хрисогона.

На цей день іменини парипадали у власників таких імен: Анастасія, Дмитро, Іраклій, Федір, Богдана, Феодотій, Феодотія, Федот, Євтихіан та Борис.

Прикмети 4 січня стосувалися не лише з вагітних жінок, а й ставлення до інших взагалі. Поганою прикметою цього дня вважалося бити тварин. Наші пращури вірили, якщо підняти цього дня на тварину руку, то весь рік хворітимеш і будуть проблеми з ногами.

свята Анастасія Узорішительниця
свята Анастасія Узорішительниця

Також існувало повір’я. за яким цього дня не можна проколювати вуха. Якщо це зробити, то вони довго гоїтимуться.

Боячись арешту родичів, предки цього дня намагалися не ходити босоніж і не в’язати. Вони пов’язували ці заняття з ув’язненням. Не дозволялося цього дня шити вагітним.

Крім цього поганою прикметою вважалися будь-які сни. Особливо боялися поганих сновидінь, адже вважали, що аони здатні накликати біду на ту людину, якій щось наснилося. Пращури вважали за краще, якщо цього дня людині взагалі нічого не сниться.

Якщо на цей день припали пологи, то пращури вірили, що дитина буде міцною та здоровою і народиться легко. А щоб родовий процес пройшов легко, жінці розв’язували всі вузли на одязі та розплітали коси. Також, щоб не сталося викидня, вагітних цього дня годували кашею.

За погодою 4 січня пращури багато чого могли дізнатися про наступний рік. Зокрема, вони вважали, яким буде день святої Анастасії, таким буде і жовтень місяць. Тобто, якщо бачили, що у цей день морозно і сонячно, то і весь жовтень буде теплим. А от якщо 4 сіня за вікном негода, то і другий місяць осені буде холодним і дощовим.

Народні прикмети зимових свят
Народні прикмети зимових свят

Якщо цього дня на даху помічали багато бурульок, то готувалися до врожайного року.
До снігопаду готувалися, якщо хмари цього дня пливли проти вітру.

Слідкували також цього дня і за рівнем води у річках. Якщо помічали, що він став нижчим, то готувалися до поганого улову риби і посушливого літа.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.