16 січня 2021 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

Цього дня віряни відзначають день Гордія та Малахії, з яким пов'язано багато прикмет та вірувань.

16 січня – шістнадцятий день нового року за григоріанським календарем.

На цей день випадають іменини у Гордіїв та Ірин.

Віряни 16 січня вшановують пам’ять святого Гордія та пророка Малахії. Про Гордія відомо небагато. Народився та виріс він у християнській кесарийській родині. Коли подорослішав. вирішив присвятити себе військовій службі, у чому досяг не аби яких успіхів.

Проте під час гонінь на християн відмовився від подальшої військової кар’єри і повністю присвятив себе служінню Богові. Заради цього Гордій довгий час жив у пустелі, а згодом прийняв постриг і почав захищати інтереси християн.

За це його довго катували і потім вбили, відрізавши голову.

День Гордія та Малахії
День Гордія та Малахії

Цього дня всі вірування наших пращурів були пов’язані з таким гріхом, як гординя. Вони вважали, що 16 січня особливо сильно розгулялася нечиста сила, тож намагалися у цей період нічим не хвалитися. Вони вірили, що чим цього дня похвалишся, того і позбудешся.

Оскільки наші предки вірили, що цього дня Гордій та Малахія здатні задоїти корів до смерті, господині перед доїнням читали спеціальну змову і слідкували, аби у хліві не було сторонніх.

Також 16 січня корів годували вівсяною або борошняною кашею, приготованою на молоці. Крім того, якщо у корови раптом пропадало молоко, то пращури вірили, що його вкрали відьми, чаклуни або інша нечиста сила.

Вважалося, якщо день народження випав на свято Малахія, то ця людина все життя проживе у злагоді з навколишнім світом.

Не забували предки слідкувати і за погодою та всім. що цього дня відбувалося у природі. Вони вірили, якщо зайці наближаються до людських осель, то слід було чекати на морози. При цьому люди відмічали, яким буде день на Гордія та Малахія, таким видасться і березень.

Прикмети на Гордіїв день
Прикмети на Гордіїв день

Якщо цього дня на деревах лежав пухнастий іній, то і найближчі дні мали бути погожими та ясними.

Якщо 16 січня пращури спостерігали на небі велику білу хмару, а у полях було багато зайців, це означало, що насуваються хуртовини та завірюхи.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.