Свято 13 липня 2021 року: Собор 12 апостолів – як правильно святкувати та восхваляти молитвою учнів Христа

Собор 12 апостолів вважається дуже важливим для всіх вірян святом. З ним пов'язано багато прикмет і традицій.

Собор 12 апостолів за значимістю є таким же важливим святом, як і Великдень. У цей день, хоч і немає вихідного, все одного потрібно шанобливо ставитися до традицій.

12 апостолів

Свято введено у церковний календар з 4 сторіччя після Різдва Христова. Свято присвячене дванадцяти апостолам: Петру Першоверховному, Андрію Первозваному, Іакову Зеведеєву, Івану Богослову, Пилипу, Варфоломію, Фомі, Матвію, Якову Алфеєву, Тадею, Симону Кананіту, а також апостолу Маттію, обраному до числа дванадцяти апостолів замість Юди Іскаріота.

Як правильно відзначати 13 липня?

У цей день наші пращури, як і на Великдень робили крашанки. Обирали теплі кольорі: жовтий, помаранчевий, червоний. Вважалося, що яйця принесуть родині щастя і добробут.

Крашанки
Крашанки

Обов’язково несли фарбовані яйця до церкви, замовляли панахиди та молилися Господу. Також гарною традицією у цей день є жертвувати кошти та продукти харчування бідним вірянами. Своїй же родині потрібно приготувати святкову вечерю, під час якої необхідно вшанувати пам’ять померлих родичів.

13 липня суворо заборонено відвідувати перукарні та підстригати волосся. Пращури вважали, що відрізаючи волосся, людина відрізає собі свій шлях долі.

Як молитися 13 липня?

Ікона 12 апостолів

Цього дня можна ставити свічки та молитися коло ікони 12 апостолів. Якщо у вашій церкві її немає, можна з молитвою звернутися до ікони Спасителя або Богородиці. Читати можна “Отче наш” або рядки до ваших заступників-святих.

Схожі статті