Маковий Спас 2021 – коли і як святкувати цього року, що готувати та чи треба постувати у цей день

Маковий Спас у народі ще кличуть Маковієм. Дізнайтеся все про традиції цього поважного свята.

Ви здивуєтеся, але Маковий Спас, Маковій – це фольклорна назва православного свята, яке носить назву Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці.

Співпадає його відзначення з першим днем Успінського посту і має фіксовану дату. 14 серпня – це Перший Спас.

Відзначати його в Україні почали після хрещення у 988 році. Прийшла традиція з Візантії.

Маковий Спас

Головна традиція 14 серпня – піти у церкву і посвятити мак, воду та мед. Можна приносити ще й букети квітів чебрецю, чорнобривців. Наступної весни насінням можна засівати подвір’я. Також беруть з собою до храму медові пряники та грушевий кисіль, яким потім пригощають рідних та сусідів.

Після обряду, маком треба обсипати дім, і всі вроки та хитрощі відьми пропадуть безслідно. Раніше люди ще й намагалися зробити святою у цей день воду з криниць та колодязів. На селі влаштовували пишне гуляння на честь цього дійства. Та зараз традиція пішла у небуття через індустріалізацію.

14 серпня обов’язково прочитайте цю сильну молитву, аби жодне лихо не прийшло у ваш дім.

“Владико Господи святий, y вишніх живеш і всевидячим Твоїм оком споглядаєш на всі творіння! Тобі прихиляється душі і тіла, тобі молимося, Святе святих, простягни руку Твою невидиму і благослови всіх нас, і прости нам всяке прогрішення вільне й мимовільне, словом чи ділом скоєне.

Даруй нам, Господи, розчулення, даруй сльози змирення душі на очищення від багатьох гріхів наших, даруй волю Твою милість світові Твоєму і нам, негідним рабом Твоїм, бо благословенне і прославлене є ім’я Твоє нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь”

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.