Свято 6 серпня 2021: що можна і не можна робити у День Бориса і Гліба та головні прикмети свята

Борис і Гліб стали першими правителями, яких церква причислила до лику святих. Дізнайтеся, як правильно відзначати їх день.

Князі Борис та Гліб були дітьми рівноапостольного князя Володимира. Хоч брати і народилися незадовго до хрещення та застали ще язичницькі традиції, виховувалися у християнському благочесті.

Борис та Гліб

Брати гарно навчалися батьківській мудрості, дивилися, як мудро треба керувати державою та налагоджувати зв’язки з сусідами. Князь, аби його діти продовжували справу, наділив їх землями Ростовськими та Муромськими. Прийняли братів у нових землях добре.

Та доля розпорядилася так, що Бориса, під привід того, що захворів батько, покликали у Київ. Рідний брат молодого князя, якого не дарма нарекли Святополком Окаянним, заманив його у пастку та вбив. Така ж доля чекала і його брата Гліба.

Що можна і не можна робити на день Бориса і Гліба?

У цей день не рекомендують обтяжувати себе хатніми обов’язками та поратися до вечора на городі. Натомість гарною традицією є приготування пирогів, які можна розділити з сусідами.

Також можна займатися збором ягід, щоб потім готувати з них компоти. Пращури також у цей день збирали спадаючі гілки для віників.

6 серпня намагалися визначити, яким буде кінець літа: якщо сонце світить яскраво – то буде гарна погода, а побачити павутину павука – до дощу.

Мухи активно залітають у хату та дзижчать – це також до дощів.

На Бориса і Гліба можна гадати на кохання за допомогою ягід: якщо попадеться кисла – буде людина змучена від почуттів, а солодка пророчить щасливі стосунки.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.