Свято 18 серпня 2021 року: день Євстигнія Житника – що можна та не можна робити і кого вітати з іменинами

Сьогодні не можна лінуватися, сваритися та викидати залишки страв.

18 серпня – День Євстигнія Житника. Цей день точно не для лінивих осіб! Багато заборон сьогодні немає. Єдине, не можна викидати продукти у сміття. Краще зробити компостну яму або віддати тваринам.

Святий Євстигній

18 травня якомога краще підходить для працьовитих людей. Сам святий Євстигній був воїном, а коли прийняв християнство, став багато поститися, молитися, працював во славу Божу. Дожити зміг до 110 років, а помер від руки язичника.

Житником його прозвали у народі, бо селяни 18 серпня закликали жниви, виходи на поле і, обернувшись на чотири сторони, закликали землю допомогти у дозріванні посівів. Перед роботою читали молитву “Отче наш”.

Гарно сьогодні збирати цибулю. Обрядовою стравою на свято Євстигнія був хліб з квасом. Додавали на краєць цибулі та посипали сіллю.

Цікавою традицією на свято 18 серпня є пошук стебла на полі з 12-ма колоссями. Робили наші предки це так: рано-вранці, після молитви та вмивання починали свої мандри серед жита. Спершу на поле пускали дітей, потім молодь, а за ними йшли батьки. Той, хто знаходив колоски вигукував про знахідку до всіх. Вдень, під час обіду щасливчик мав розділити хлібину з усіма, з ким працював на полі. Вважалося, що так можна привернути вдачу та показати фортуні свою милосердність.

18 серпня святкують іменини не тільки православні, а й католицькі імена. Тож сміливо можете вітати своїх знайомих закордоном. Відзначають іменини:

  • Православні: Євстигней.
  • Католицькі: Агапит, Флор, Лавр.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.