Свято 4 вересня 2021 року: що можна і не можна на день пам’яті 7 мучеників, що до останнього вірили в Христа

Сьогодні православна церква вшановує пам'ять 7 мучеників, які віддали життя за свою сильну віру у Христа.

Вся історія, пов’язана з життям православних святих, це історія відстоювання своїх християнських цінностей та доказ того, якою сильною віра у Спасителя може бути.

Сьогодні, 4 вересня, церква вшановує пам’ять 7 чоловіків, яких не взяв ні вогонь, ні меч. Мученики Агафонік, Зотик, Феопрепій (Боголеп), Акиндин, Северіян, Зінон та інші прийняли смерть за Христа під час правління імператора Максиміана. Римський імператор був затятим язичником і тому за його головуванням з першими християнами розправлялися без особливих церемоній. Святих мучеників розпинали, змушували йти за колісницею, усікали мечем. Та ніщо не змусило вірян відвернутися від Спасителя.

Христос

Що можна і не можна робити 4 вересня?

За народним календарем сьогодні свято “потіхи лісовика”. Саме тому без натільного хреста 4 вересня краще не заходити до лісу. Пращури вірили, що всяка нечисть може забрати православну людину у хащі.

Намагалися також до заходу сонця сьогодні закритися у хаті. Предки вірили, що лісовик бігає від будинку до будинку та лякає людей, розкидає сіно. Боялися проказ овинника. Ця істота дуже любить підпалювати снопи. Раніше чоловіки на 4 вересня вивертали кожуха міхом навиворіт та йшли кропили святою водою приміщення, де було сіно.

Не брали і не давали у борг цього дня. Є повір’я, що копійчина, яка утече з ваших рук не принесе добра іншій людині. Предки вважали, що гроші мають здатність передавати енергію. Крім цього боялися піднімати копійки, розкидані на перехресті. Є згадки, що їх спеціально лишали між дорогами раніше відьми.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.