20 жовтня іменини святкують Сергій, Святослав і Олександр. Прикмети і заборони на цей день

У літургійному календарі східних церков 20 жовтня молитовно згадують святих Сергія і Вакха. А в світському - відзначають Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози.

Двадцяте жовтня – день багатий й на професійні свята. Цього дня своє професійне свято відзначають кухари і кулінари усієї планети, а також авіадиспетчери.

Історія згадує, що брати Сергій і Вакх жили у третьому сторіччі, походили із заможної римської родини. Були мужніми римськими воїнами у імператора-язичника Галерія, але одночасно сповідували християнство. Якийсь час їм вдавалося приховувати свою віру, але одного разу вони відмовилися від жертвоприношення язичницькому богу Юпітеру. Їх перевдягнули у жіночий одяг і водили вулицями, насміхаючись. Згодом катували, вимагаючи зректися віри. Але воїни були непохитні. Першого до смерті забили Вакха. Вночі він з’явився братові і попередив його, щоб той не лякався, а мужньо прийняв смерть за Христа. Так і сталося − Сергія піддали тортурам, а потім стяли голову.

У V cт. пам’ять про святих мучеників  вшанували будівництвом церкви в місті Ресафа, Сирія (425 року), де нібито стратили Сергія. А місто переіменували у Сергіополіс. У Римі вже у ІХст. також була збудована церква на честь святих Сергія і Вакха. Мощі святих знаходяться у Венеції.

Святі Сергій і Вакх з тих пір є покровителями воєнних.

Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози
Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози

Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози започаткований  з метою привернення уваги до найпоширенішого онкологічного захворювання серед жінок. Щорічно від цієї недуги помирає майже 5 тис жінок.

Методи боротьби з хворобою полягають у спонуканні жінок до вчасного обстеження і раннього діагностування недуги. Символом дня є рожева стрічка

У цей, 20 жовтня, іменини святкують Сергій, Святослав і Олександр.

Народні прикмети на цей день такі:

  • Сонячна погода на Сергія Зимового означає, що тепло буде ще три тижні.
  • Блідий місяць – чекайте дощу.

У цей день, за повір’ям, господині не повинні працювати з тістом. Вірили, що випікання або інші приготування можуть принести нещастя, причому всім рідним і близьким.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.