Яке свято 22 лютого 2022: що можна і не можна робити на день пам’яті святого Никифора – традиції, прикмети

Церковне свято 22 лютого дуже шанується православними вірянами. Люди знають з давніх часів, що сьогодні слід багато молитися і не робити все поспіхом.

Святий Никифор був людиною праведного і щирою. Його мотиви навчати людей Слову Божого часто не знаходили однодумців, і церковне свято 22 лютого покликано нам нагадати, що попри все слід іти до своєї світлої мети.

Святитель Никифор
Церковне свято 22 лютого

У цей день заведено працювати. Чоловіки починали готувати оселю до весни, плели взуття з берести. Жінки ж допомагали у ремонтних роботах і займалися зазвичай дрібними домашніми справами.

Купували насіння і морозили його на вулиці. Вважалося, що так врожай буде добрішим. Якщо ще лежав сніг, то ним ходили вмивати руки і чистили на щастя зимові чоботи.

Вранці перед роботою читали заспокійливу молитву, аби всі справи пройшли гладко і швидко. Перед Господнім образом читали такі рядки:

О, премилосердний Боже, Отче, Сине і Святий Душе, що Тобі в Нероздільній Тройці поклоняємось і Тебе славимо!

Зглянься милостиво на раба Твого (ім’я) недужого, відпусти йому всі провини його, подай йому зцілення від хвороби, поверни йому здоров’я і сили тілесні, подай йому довге й щасливе життя, земні й духовні Твої блага, щоб він разом з нами приносив подячні молитви Тобі, всещедрому Богу і Творцеві нашому.

Пресвята Богородице, всесильним заступництвом Твоїм допоможи мені ублагати Сина Твого, Бога нашого, за зцілення раба Божого (ім’я).

Усі святі і ангели Господні, моліте Бога за недужого раба Його (ім’я).

Амінь.

Маленька прикмета: якщо на церковне свято 22 лютого ваша домашня свічка коптить – це знак того, що молитву почуто, але щоб вона дійсно здійснилася слід повторити її увечері.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.