Церковне свято 3 серпня: що можна і не можна робити на день преподобного Онуфрія Печерського — традиції

Церковне свято 3 серпня тісно пов'язано з українською традицією. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять Онуфрія Печерського. Вже за прізвищем святого зрозуміло, звідки він походить.

Церковне свято 3 серпня по праву належить святому Онуфрію. Чоловік проживав у 12 столітті у Києві. Недарма його прізвище — Печерський, адже своїм місцем для вивчення віри православної та усамітнення з Господом.

У народі цю божу людину нарекли прізвиськом “Мовчазний”. Цікаво, що за часів козаччини його називали “Прозорливим”. Достеменно не відомі точні біографічні дані святого, але є кілька сказань, які описують сенс аскези преподобного. Він не розмовляв роками, аби розумом своїм хвалити Господа.

Церковне свято 3 серпня: що можна і не можна робити

Церковне свято 3 серпня: прикмети

Сьогодні поганою прикметою є сварки та голосні з’ясування стосунків. Так, як Онуфрій багато років провів у тиші, слід і нам у день його пам’яті смиренно слідувати його традиції. Не можна також їсти яблука. Їх слід приберегти до Спасу.

Церковне свято 3 серпня: як правильно молитися

Церковне свято 3 серпня: що можна і не можна робити

Онуфрій, бувши українським святим, почує молитву кожного нашого вірянина. Сьогодні краще за все просити сил, здоров’я та зцілення від хвороб. Прочитайте вранці такі рядки:

О, великий угоднику Христовий, страстотерпче і лікаре многомилостивий Пантелеймоне! Змилосердися наді мною, грішним рабом Божим (ім’я), вислухай благання і благання моє, змилостив Небесного, верховного Лікаря душ і тілес наших, Христа Бога нашого, нехай дарує нам зцілення від жорсткого гнітучого мене недугу. Прийми недостойне моління грішнійшого від усіх людей.

Відвідай мене благодатним відвідуванням твоїм. Не возгнушайся гріховних виразок моїх, помажеш їх єлеєм милості твоєї і зціли мене; та здоровий сущи душею і тілом, залишок днів моїх, за допомогою благодаті Божої, зміг провести в покаянні і догоджанні Богу, і сподоблюся восприяти благий кінець живота мого. Гей, угоднику Божий! Умоли Христа Бога, щоб дарував мені заступництвом твоїм здоров’я тіла і спасіння душі моєї. Амінь.

Нагадаємо, що на церковне свято 3 серпня ви можете привітати з іменинами своїх близьких. День Ангела сьогодні в Анни, Федора, Онисима, Георгія, Онуфрія, Євгенія, Романа, Петра і Семена.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.