Церковний календар на 17 серпня: яке свято, що можна і не можна робити на день святої Авдотьї Вільшанки

Церковний календар на 17 серпня має у собі одне дуже цікаве свято. Сьогодні вшановується постать святої Євдокії, яку більше знають під ім'ям Авдотьї Вільшанки. Дізнайтеся, як правильно відзначати цей день.

Церковний календар на 17 серпня нагадує нам про святу мученицю Євдокію. Вона все життя була вірна серцем Сину Божому та несла знамення Христове до самої смерті. Доля склалася так: ученицю Господню язичницькі посіпаки приговорили до страти.

Цікаво, що у народній українській традиції православне свято 17 серпня не несе ні каплі смутку. Пращури знали, що на Авдотью вже можна збирати огірки. Тому у народі святу і прозвали “Огуречницею”. У деяких регіонах ця дата носить назву “Сіногнойка”. Це пов’язано з тим, що вже починалися перші дрібні дощі, які мочили сіно для худоби.

Церковний календар на 17 серпня: що можна і не можна робити

Церковний календар на 17 серпня: яке свято

Особливих заборон на дане свято – немає, так, як за каноном воно не є суворим. Проте, якщо ви тримаєтеся Успінського посту, слід дотримуватися обмежень у їжі, а наповнити раціон овочами, фруктами, горіхами, хлібом, грибами та відсторонитися від м’яса та риби.

Варто зазначити, що 27 серпня можна буде знову повернутися до звичного харчування.

Церковний календар на 17 серпня: як правильно молитися

Церковний календар на 17 серпня: яке свято

У народі вірували, що на Авдотью слід просити Всевишнього дати сил та наснаги рухатися далі, адже попереду був насичений та непростий осінній період. Починали молитися обов’язково вранці. Читали такі рядки:

Господи Ісусе, Сину Божий, Милосердний, Зцілителю душ і тіл наших, зглянься на мене негідного, немічного і грішного слугу Твого. Ти оздоровляєш калік і немічних через віру їхню в Божество Твоє, кажучи: “Через віру твою нехай буде тобі”. Я знаю, Господи, що віра моя є слабкою. Але благаю Тебе, Джерело Життя, і взиваю: “Вірую, Господи, допоможи мені в моєму невірстві!” Ти, Господи, приймав малу віру сліпих, калік і всіх немічних, та дарував їм зцілення. Не відкинь, Милосердний, і мене немічного. Я знаю, що я є грішним і негідним Милости Твоєї, але Ти сам сказав, що до грішників прийшов, і це дає мені надію звернутися до Тебе, Милосердний Господи, Піднеси мене, Спасителю мій, з постелі недуги моєї, продовж дні життя мого, щоб я міг в покаянні закінчити його і сподобитися вічного Твого Царства, де в сяйві Слави Лиця Твого вже не буде ні недуги, ні журби, ні зітхання. Помилуй мене, Господи, з великої Милости Твої, зглянься наді мною немічним, дай мені силу славити Тебе Єдиного і Милосердного з Отцем, Святим і Животворним Твоїх Духом нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Нагадаємо, що церковний календар на 17 серпня радить вам привітати своїх близьких з Днем Ангела. Іменини сьогодні відзначають: Дмитро, Іван, Андрій, Антоніна, Євдокія, Кузьма, Олексій, Дарина, Михайло, Денис, Костянтин, Максиміліан, Ірина та Семен.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.