31 жовтня: яке свято, у кого іменини. Народні прикмети та що можна і не треба робити

Свята Церква візантійського обряду 31 жовтня під час Літургії молитовно згадує святого апостола і євангелиста Луку. А у світі відзначають Міжнародний день економії.

Святий апостол Лука, один із чотирьох євангелистів, який, як говорить святий Павло «був чоловіком дуже вченим і добре знався на лікарській справі».

Народився в Антіохії Сирійській, тому сам, очевидно Христа не знав, хоч передання оповідає, що саме св.Лука був одним із двох, яким Христос Спаситель явився по дорозі в Емаус після свого Воскресіння. Однак, сам св.Лука у своїй Євангелії каже, що описав усе так, як йому переказали ті, хто був від самого початку «свідками й слугами слова».

Що знаємо точно, то це те, що св.Лука був учнем святого апостола Павла і перебував у його товаристві аж до Павлової смерті.

Св. Лука також є автором книги «Діяння  святих апостолів», з якої дізнаємося  достовірні факти з життя і праці апостолів Павла і Петра. Книга була написана у 63 році і є підтвердженням того, що події описані в ній не вигадані, а дійсно задокументовані. Адже, як уже було сказано, святий Лука буквально слідував всюди за апостолом Павлом.

Зрештою, св.ап. Павло й висвятив його на священника, а згодом на єпископа –  про це дізнаємося зі згадок Йоана Золотоустого.

Після смерті апостола Павла святий Лука проповідував Євангелію у Далматії, Італії і Македонії. Помер – з одних джерел природною смертю у віці 80 років, а з інших – мученицькою в Патрах Ахайських.

Мощі св.ап. Луки після смерті були перенесені до Царгорода,  в церкву святих Апостолів, де й покояться й донині.

Іменини 31 жовтня святкують Йосип, Юлій, Лука, Марина, Злата, Юліана, Гаврило, Давид, Юліан, Семен.

Народні прикмети на 31 жовтня

  • Якщо на вишні ще залишилися листя, то сніг, що випав, швидше за все, швидко розтане.
  • Роги місяця дивляться в північну сторону – прикмета, що погода в найближчі дні буде сухою.
  • Якщо місяць спрямований на південь, то сльота протримається до початку листопада.
  • Хмари по небу пливуть з півночі на південь – погода буде ясною, і навпаки.
  • Блідий і каламутний місяць – чекай дощу або снігу.

У день 31 жовтня добре робити розвантажувальний день і займатися духовними вправами. Не можна піддаватися спокусам і власним слабкостям, бо матимуть тривалі наслідки.

spot_img

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.