8 листопада: яке свято, у кого іменини. Народні прикмети, що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар 8 листопада молитовно вшановує Святого і славного великомученика Дмитрія Мироточця, а світський відзначає Всесвітній день містобудування і Міжнародний день радіології.

Святого великомученика Дмитрія ще називають Солунським саме тому, що походить з м.Солунь, з Македонії. Жив при кровожерному імператорові Максиміліанові, який вів нещадну боротьбу з християнами. Коли Димитрій після смерті батька зайняв пост начальника міста, то не тільки не переслідував християн, але й відкрито визнавав віру у Євангелію.

Тоді Максиміліан наказав заточити його у вязницю. А сам влаштував для городян страхітливе.видовище. Поставивши на арені велетня Лия, наказав християн боротися з ним. Та ніхто не міг побороти Лия і всі достойники загинули, проколені на списах.

Жив у місті юнак Нестор – слабкий тілом, але сильний вірою. Прийшов за благословенням до Дмитра на бій з Лиєм. Дмитро сказав, що переможе потвору, але скоро загине. Нестор не відступився і таки кинув Лия на списи. Після цієї події люди зі словами вигуку “Великий є Бог християнський”, масово охрестилися. Розлючений Максиміліан не міг йому такого пробачити і стяв Нестора мечем.

Коли ж дізнався, що сталося таке з благословення Дмитрія, то наказав проколоти його списами. Слуга святого Дмитрія, взявши перстень і одежі, пішов  до хворих, і торкаючись ними, оздоровлював і проганяв бісів. Тоді Масиміліан убив і Лупу.

Так Небо отримало ще трьох святих, а ми – покровителів і заступників.

У день смерті Дмитрія вшановуємо його пам’ять. На його могилі згодом постала церква, куди сходилися люди у всяких потребах, бо багато див відбувалося. Коли прийшов голод, то святий з’явився на морі корабельщикам, які везли збіжжя і наказав повернути у його місто, що ті й зробили. Він врятував місто від поганського набігу. Дотепер святого Дмитрія вважають покровителем Солуні. Згодом були віднайдені й мощі св.Дмитрія – нетлінні і пахучі від мира, яке виточувало.

У всьому православному світі святий великомученик Дмитрій Мироточець є у великій пошані. Це пішло ще з часів князювання Олега. Святий Дмитрій є покровителем військових.

Іменини 8 листопада у Дмитра.

Народні погодні прикмети на 8 листопада

  • Відлига на Дмитра — зима буде мокрою та теплою, а весна — ранньою.
  • День на Дмитра без снігу — зими поки що не буде.
  • Земля на Дмитра замерзла і дме холодний вітер — снігу не буде до свят.
  • Сніг і мороз на Дмитра — весна буде пізня й холодна.
  • На Дмитра тепло — весна буде рання, м’яка.
  • Якщо на Дмитра дощ, то на Введення снігу буде по коліна.
  • Випав сніг — увесь листопад буде холодним і морозним.

Всесвітній день містобудування

Присвячений вшануванню містобудівної галузі.

Міжнародний день радіології

Свято започаткували товариства радіологів Європи і Америки, в тому числі і Американський радіологічний коледж на пам’ять про винахід Рентгеном рентгенівського випромінювання.

У день Святого Дмитрія Мироточця добре бути на Божественній Літургії та молитися перед його іконою. Не можна робити важку брудну роботу. Не можна позичати гроші і брати кредити. Добре варити пиво та закладати різні домашні наливки.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.