30 січня: яке сьогодні свято в православному календарі, що можна і не можна робити, молитва дня

30 січня у православному календарі відоме під назвою день пам'яті Антонія Димського, якого прийнято вважати основоположником чернецтва у світі.

Яке сьогодні свято? 30 січня віряни в усьому світі відзначають важливий день – день пам’яті основоположника чернецтва Антонія Димського (або як його ще називали – Великого).

Відомо, що преподобний Антоній, народився десь у Єгипті в дуже заможній сім’ї. Уся його родина сповідувала християнство. Саме через це майбутнього основоположника чернецтва дуже правильно виховували відповідно до всіх можливих та існуючих у світі християнських засад.

Коли матір і батько Антонія Димського померли, чоловік віддав усю свою спадщину тим, хто її потребував. Сам же він пішов жити в печеру. Там Антоній займався практикою духовного розвитку. Відомо також, що преподобний Антоній кожного дня молився.

А потім, через деякий час, Антоній знайшов для себе притулок у іншому місці. Пішов із печери та згодом оселився в руїнах фортеці, де пізніше проживе аж двадцять років.

Антоній Димський став засновником монастиря, куди ходив дуже рідко, хіба з такою метою, аби розказувати настанови своїм учням і вірянам.

Чого не можна робити 30 січня?

Не рекомендують людям тридцятого січня сильно перенапружуватись, займатися важкою роботою. Інакше ризикуєте нашкодити власному здоров’ю, а лікуватися буде важко.

30 січня не можна вишивати, шити, в’язати, а також хоча б якось взаємодіяти з гострими предметами навколо вас.

Народні прикмети та звичаї на 30 січня

Тепла погода – скоро прийде мінусова температура.

З
Звичаї на тридцяте січня

Якщо опівдні з’явилося десь на небі сонце – скоро прийде весна.

Якщо вночі небо вкрите хмарами – чекайте на хороший врожай.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.